STRUČNJACI

Jašarević za "Avaz": Nije kasno da se preokrene situacija ako svi daju svoj doprinos

Ističe da je, za sada, najbolje rješenje na vrijeme pripremiti sistem za reagiranje u vanrednim situacijama

Jašarević: Situacija krajnje ozbiljna. Arhiv

Piše: A. Tiro / Avaz.ba

21.3.2020

Situacija u Evropi je vrlo ozbiljna i zahtijeva sveobuhvatni pristup, kazao je u razgovoru za "Dnevni avaz" portparol Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tarik Jašarević

Ističe da je, za sada, najbolje rješenje na vrijeme pripremiti sistem za reagiranje u vanrednim situacijama.

- Sada je vrijeme da zemlje pripreme sisteme za reagiranje u vanrednim situacijama, povećati sposobnost otkrivanja i zbrinjavanja pacijenata i osigurati bolnicama prostor, zalihe i potrebno osoblje. Istovremeno, čelnici država moraju angažirati građane, jer nije kasno da se preokrene situacija ako svi daju svoj doprinos - kaže nam na početku razgovora Jašarević.

Spriječiti infekcije

Upitan je li moguće kontrolirati pandemiju koronavirusa, Jašarević ističe da je najefikasniji način sprečavanja infekcija i spašavanja života razbijanje lanca prijenosa. 

- Da bi se to učinilo, morate se testirati i izolirati. Dok se virus seli u zemlje s niskim dohotkom, SZO je duboko zabrinut utjecajem koji bi mogao imati među populacijom s visokom prevalencijom HIV-a ili među pothranjenom djecom. Pozivamo sve zemlje da odmah poduzmu mjere i povećaju svoj odgovor na liječenje, otkrivanje i smanjenje prijenosa kako bi se spasili životi - dodaje.

Jašarević: Situacija krajnje ozbiljna. Agencije

Naglašava da je izuzetno važno izvući zaključke iz zajedničke misije SZO-a i Kine kada je u pitanju suzbijanje pandemije koronavirusa.

- Završni izvještaj preporučuje zemljama da educiraju stanovništvo, šire nadzor, pronalaženje, izoliranje i briga za svaki slučaj, pronalazak svakog kontakta i praćenje svih, a to nije samo posao za ministarstvo zdravlja - napominje Jašarević. 

Važne mjere

Prokomentirao je i izjave pojedinih svjetskih stručnjaka koji tvrde da će pandemija koronavirusa na zapadnom Balkanu početi opadati za tri mjeseca. Jašarević tvrdi da se to još ne zna. 

- Još smo u ranoj fazi izbijanja. Ne možemo ništa predvidjeti, ali možemo reći da će tok pandemije biti definiran mjerama koje zemlje poduzimaju - naglašava.

Korisni savjeti

Na kraju je uputio i savjet građanima Bosne i Hercegovine u vezi s mjerama koje su poduzete u borbi protiv pandemije koronavirusa.  

- Potičemo građane da slijede upute zdravstvenih vlasti i pruže podršku drugima. Najvažnije je da redovno peru ruke sapunom. Redovno čistiti površine dezinfekcionim sredstvima, educirati se o koronavirusu, izbjegavati putovanja, kišite i kašljite u maramice, izbjegavati prenapučena mjesta. Normalno je i razumljivo osjećati se anksiozno, pogotovo ako živite u zemlji ili zajednici koja je pogođena pandemijom – kaže za kraj Jašarević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.