MISTERIJA TRAJE

WHO se želi uključiti u istraživanje: Je li "virus ubica" nastao u laboratoriju

Američki predsjednik Donald Tramp potaknuo je ove glasine, koje su stručnjaci uglavnom odbacili

Virus se vjerovatno pojavio u kineskom Vuhanu. AFP

Avaz.ba

1.5.2020

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nada se da će je Kina pozvati da učestvuje u istraživanjima životinjskog porijekla koronavirusa.

- WHO bi želio raditi s međunarodnim partnerima i dobiti poziv kineske vlade da učestvuje u istrazi u vezi sa životinjskim porijeklom koronavirusa - izjavio je za AFP portparol WHO-a Tarik Jašarević.

Kazao je da zdravstvena agencija Ujedinjenih naroda pretpostavlja da se u Kini provodi niz istraga "kako bi se bolje razumio izvor pandemije", ali je dodao da "WHO trenutno nije uključen u ove studije". Naučnici vjeruju da je „virus ubica“ prešao sa životinja na ljude, a pojavio se u Kini krajem prošle godine, vjerovatno na pijaci u Vuhanu.

No, američki predsjednik Donald Tramp (Trump) potaknuo je glasine, koje su stručnjaci uglavnom odbacili, da se virus možda pojavio u tajnim kineskim laboratorijima.

Jašarević: WHO želi učestvovati u istraživanju. Arhiv

WHO se, također, suočio s oštrim kritikama Trampa, koji je nedavno naredio da Sjedinjene Američke Države obustave finansiranje ove zdravstvene organizacije, optuživši je da je potcijenila problem pandemije te povlačila pred Kinom. No, kako su se istrage o porijeklu virusa ubrzale u Kini, WHO nije bio uključen.

Jašarević je rekao da se vjeruje da istrage proučavaju "slučajeve ljudi sa simptomima u Vuhanu i oko njega krajem 2019. godine, odnosno gdje su identificirani prvi slučajevi te detaljne zapise o izvoru i vrsti divljih životinja“.

On je naglasio da su rezultati studija o porijeklu neophodni za sprečavanje daljnjeg unošenja virusa koji uzrokuje Covid-19 u ljudskoj populaciji.

- WHO nastavlja saradnju sa stručnjacima za zdravlje životinja i zdravlje ljudi, zemljama i drugim partnerima na utvrđivanju nedostataka i prioriteta istraživanja za kontrolu Covida-19, uključujući eventualnu identifikaciju izvora virusa u Kini - rekao je Jašarević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.