RAZGOVOR

Jadranka Kosor za "Avaz": Živimo u neprekidnoj strepnji

Mislim da se spremaju još rigoroznije mjere, a moguća je i potpuna karantena

Kosor: Pokušavam se ponašati racionalno. Agencije

Piše: A. Tiro / Avaz.ba

25.3.2020

Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor otvoreno je na svom Twitteru progovorila o drami koju je, poput svih Zagrepčana, preživjela prekjučer kad su glavni grad Hrvatske pogodila dva izuzetno jaka zemljotresa.

Kosor je napisala kako je sa svojom majkom i još nekoliko osoba u automobilu potražila sklonište.

Strašno i stresno

Jučer je za “Avaz” kazala kako se Hrvatska trenutačno suočava s dvije katastrofe. 

- S jedne strane pandemijom koronavirusa u zemlji, zemljotres u Zagrebu. Bilo je, da budem iskrena, izuzetno stresno i strašno. Potres je bio iznimno jak. Lično sam doživjela mnogo potresa, ali ovakav ne. Svi koji su se mogli vratiti kućama, sada žive u neprekidnoj strepnji – kazala nam je Kosor.


Potres u Zagrebu: Pričinjena velika materijalna šteta. AFP

Hrvatska poput ostatka svijeta vodi snažnu bitku protiv koronavirusa i Kosor ističe da većina građana sluša naredbe, nastoji se što manje kretati, pratiti upute.

- Temeljno je da svi ostanemo kući, ali nakon potresa mnogo domova je uništeno. Hladno je i, uprkos preporukama, morali smo noć provoditi u automobilima, stiskati se po pet šest odjednom – pojašnjava. 

Vjeruje da i u Hrvatskoj slijede još rigoroznije mjere. Čak i potpuna karantina. Za sebe kaže da nije osigurala prekomjerne količine hrane.

- Nisam uspjela čak nabaviti ni masku, pokušavam biti racionalna u svemu – dodaje.

Poruke podrške

Ističe kako ju je u ovim sumornim danima obradovala podrška koju su Zagreb, ali i cijela Hrvatska u proteklim danima dobili od susjeda. 

- I sama sam dobila puno poruka iz Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije. Javile su mi se kolege iz Slovenije. Ipak, moram reći da me je dirnula podrška Sarajeva, odnosno hologram na Vijećnici. Više puta sam ponovila da se u BiH osjećam kao kod kuće i zato hvala Sarajevo. Dirnulo me što su u Srbiji pljeskali za Hrvatsku u ovoj teškoj situaciji - napominje Kosor.

Ne znamo učiti iz prošlosti

Kosor ističe da je naš dio Evrope specifičan po mnogo čemu. 

- Mislim da nam je u mentalitetu da ne znamo izvući neke pouke iz nekih situacija i iz njih ubuduće učiti. Imamo tu sposobnost biti zajedno kada je teško, a onda se ponovo vraćamo u uobičajene razmirice, dizanje zidova i rušenje mostova. Nama je suđeno ovdje da živimo za sva vremena - zaključuje Kosor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.