KORONAVIRUS

Goraždanka iz bolnice vraćena u kućnu izolaciju

Kantonalni štab civilne zaštite donio je odluku da primarni izolatorij za eventualno nove pacijente zaražene koronavirusom bude smješten u privatnoj kući u ulici Omera Vrane

Goražde. A. Bajramović

Piše: Al. B . / Avaz.ba

24.3.2020

Goraždanka zaražena virusom Covid-19, koja je bila smještena u izolatorij u Kantonalnoj bolnici, otpuštena je na kućno liječenje, nakon što nije razvila simptome koji bi zahtijevali nastavak bolničkog liječenja. Iako se radi o osobi sa 65 godina starosti i hroničnoj bolesnici, njeno zdravstveno stanje od prijema je stabilno i izuzev blago povišene temperature drugih simptoma nema.

– To je urađeno u skladu s procedurom, jer ženi je rađen snimak pluća, EKG, svi nalazi i sve je u redu. Nakon što nije razvila nikakve komplikacije, ona se vraća u kućnu izolaciju gdje će biti pod kontrolom ljekara – pojasnila nam je epidemiolog Medina Bičo, direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde

Bičo dodaje da se sve četvero osjećaju dobro, iako su u periodu kada simptomi trebaju biti najizraženiji.




Medina Bičo. A. Bajramović

U međuvremenu, Kantonalni štab civilne zaštite donio je odluku da primarni izolatorij za eventualno nove pacijente zaražene koronavirusom bude smješten u privatnoj kući u ulici Omera Vrane. Kuću je za potrebe liječenja svojih sugrađana ustupio vlasnik Zijad Ćurović. Radi se o čovjeku koji je ranjen u ratu braneći svoj grad i koji, iako živi i radi u Danskoj, nijednu nevolju koja zadesi Goražde ne može mirno posmatrati. 

– Uvijek u nevolji kod mene, a vjerujem i mnogih drugih, javi se želja da pomognem onoliko koliko mogu, pogotovo sad u ovakvoj situaciji. Kada su bile poplave u Goraždu, sakupljao sam novac za pomoć najugroženijima. Kad sam u ratu bio spreman i život dati, zašto sada ne bih učinio koliko mogu – kazao nam je Ćurović.


Eniz Halilović. A. Bajramović

- Prvobitno smo bili odlučili da izolatorij bude u Srednjoj tehničkoj školi, ali u međuvremenu nam se javio naš sugrađanin. Obišli smo taj objekat koji je odvojen od drugih kuća u blizini i ima odlične uslove. Svaka soba ima tri kreveta, a što je najvažnije svaka soba ima kupatilo. U početku ćemo raspolagati sa 15 kreveta sa svim potrebnim uslovima za njegu pacijenata i smještaj zdravstvenog osoblja, a ako bude potrebno, dodatni broj kreveta moći ćemo ubaciti na druge spratove – kazao nam je ministar zdravstva BPK Goražde, Eniz Halilović.

Pod mjerama kućne izolacije u Goraždu je 59 radnika kompanije "Ginex" s porodicama i 68 povratnika iz inozemstva, kojima period izolacije istječe krajem mjeseca. 

Više o koronavirusu čitajte na linku:

https://avaz.ba/tag/82572/koronavirus.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.