KORONAVIRUS

Sindikat Granične policije BiH: Radimo posljednjim atomima snage, bez zaštitne opreme

Konstantno se ističe da Graničnoj policiji BiH nedostaje veliki broj službenika, propisan Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Graničnoj policiji

Oglasio se i Sindikat Granične policije BiH. Ilustracija

Avaz.ba

24.3.2020

Sindikat Granične policije BiH u svom saopćenju za javnost navodi da granični policajci tokom pojačanog priliva migranata i proglašenog stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji Bosne i Hercegovine propisane radnje obavljaju posljednjim atomima snage.

- Konstantno se ističe da Graničnoj policiji BiH nedostaje veliki broj službenika, propisan Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Graničnoj policiji. Činjenica je da je predmetni Pravilnik o sistematizaciji pravljen za redovne uvjete, ali usljed pojačanog migrantskog priliva na istočnu granicu BiH, prema procjenama, neophodan je daleko veći broj policijskih službenika, što ima za posljedicu da su policijski službenici GPBiH iscrpljeni do krajnjih granica, da daju svoj maksimum kako bi izvršavali svoje radne i vanredne zadatke - navodi se u saopćenju.

Granična policija BiH o problemima s kojima se susreću. Ilustracija

Privremeno finansiranje

Navode, također, da se, pored svih problema s kojima se Granična policija BiH susretala, naročito u posljednje vrijeme s ilegalnim migrantima, pojavila i pandemija COVID-19.

- Službenici GPBiH prvi su provodili aktivnosti prilikom vršenja granične kontrole i bili izloženi riziku od potencijalnog inficiranja usljed nedovoljnih količina lične zaštitne opreme, koju je Granična policija BiH uspjela da nabavi. Samim tim, bili su potencijalno ugroženi i članovi porodica policijskih službenika. Sindikat GPBiH uputio je na više adresa, samostalno i putem Saveza sindikata policijskih agencija u BiH, akte kojima se upozorava na potrebu nabavke zaštitne opreme, prvenstveno maski, rukavica i sredstava za dezinfekciju radi zaštite zdravlja svih zaposlenih, kao i informacije za provođenje mjera prevencije - navodi se u saopćenju.

Napominju kako informacije s terena govore da nedostaje neophodna količina zaštitne opreme, a posebno se to odnosi na one granične prijelaze preko kojih je, odlukom Vijeća ministara, odobreno odvijanje robnog saobraćaja.

- Na tim prijelazima je izrazito pojačan saobraćaj teretnih vozila, koji dolaze iz zemalja koje su pogođene pandemijom koronavirusa. Osim toga, nephodno je kontinuirano vršenje dezinfekcije svih službenih prostorija kako na graničnim prijelazima, tako i u sjedištima organizacionih jedinica i službenim vozilima te ovom prilikom ponovo apeliramo na poslodavca i nadležne organe, kao i na sve druge koji mogu svojim ličnim angažmanom iznaći rješenje za nabavku neophodnih količina zaštitne opreme za policijske i druge službenike GPBiH kako bi se osigurao minimum preventivne zaštite od aktuelne virusne pandemije - istaknuli su u saopćenju.

Pored toga što je borba sa prilivom migranata najvećim dijelom pala na službenike Granične policije BiH, kao i aktivnosti koje se provode na suzbijanju širenja pandemije COVID-19, službenike GPBiH i sve službenike na državnom nivou opterećuje činjenica da do danas nije usvojen budžet za 2020. godinu niti je usvojeno privremeno finansiranje institucija na državnom nivou.

- Smatramo neophodnim hitno usvajanje državnog budžeta, čime će biti otklonjene smetnje za nabavku neophodnih sredstava i opreme, a i zaposleni u policijskim agencijama će u ovom vremenu, u kojem daju sve od sebe na očuvanju zdravlja i sigurnosti građana BiH, uvidjeti da i predstavnici vlasti ozbiljno shvataju nastale probleme i štite integritet i dostojanstvo policijskih službenika i svih drugih zaposlenih u institucijama na nivou države - navodi se u saopćenju Sindikata Granične policije BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.