ZDK

Uskoro testiranja pacijenata u izolatoriju

Trenutna epidemiološka situacija u Zeničko-dobojskom kantonu i više nego dobra, kaže Drljević

Zasjedao Krizni štab ZDK. Ilustracija

Piše: D. Pašalić / Avaz.ba

25.3.2020

Načelnik Službe za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica dr. Ednan Drljević ocijenio je danas, nakon sjednice Kriznog štaba za praćenje novog koronavirusa, da je trenutna epidemiološka situacija u ZDK i više nego dobra, s obzirom na situaciju u ukupnom okruženju i Bosni i Hercegovini.

- Mi zasad još uvijek imamo bolesnike iz prvog klastera i nemamo prenošenje epidemije s čovjeka na čovjeka. Kod osam pacijenata je potvrđena infekcija koronavirusom, od kojih su većina blaže kliničke slike, a imamo jednog težeg pacijenta kojem je rađena hirurška intervencija i budno pratimo njegovo stanje - kazao je Drljević.

On je najavio da će ubrzo početi testiranja pacijenata koji se nalaze u izolatoriju te da se nada da će rezultati biti negativni.

Predsjednik Kriznog štaba i ministar zdravstva dr. Adnan Jupić naglasio je da su Krizni štab i Vlada u stalnom zasjedanju te da je zadovoljan dosad urađenim poslom.

- Napravili smo čvrst bedem koji još uvijek odolijeva pandemiji i nadam se da će izdržati već na primarnom nivou zdravstvene zaštite. Imamo dobar i uhodan sistem koji je dobio sve pohvale za način organizacije rada i stanje pandemije koronavirusom - kazao je ministar Jupić.

Još jednom je apelirao na građane da se pridržavaju naredbi i uputa kako ne bi ugrozili zdravlje svojih najbližih, ali i kompletne zajednice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.