SAOPĆENJE

"BH-Gas": Snabdijevanje plinom uredno, izvršili smo obaveze

Potrošnja prirodnog plina posljednjih dana povećana

Snabdijevanje plinom uredno. Ilustracija

Avaz.ba

26.3.2020

Kompanija „BH-Gas“ obavijestila je javnost da se snabdijevanje BiH prirodnim plinom odvija bez problema i da se od inopartnera isporučuju potrebne i naručene količine prirodnog plina. 

- Istovremeno, „BH-Gas“ je, a u skladu s potpisanim ugovorima, izvršio avansna plaćanja transporterima prirodnog plina kroz Mađarsku i Srbiju za april 2020. godine. Izmirena je i faktura za isporučeni prirodni plin za februar 2020. godine, te su se time stekle pretpostavke za nastavak urednog snabdijevanja prirodnim plinom svih potrošača – poručeno je.

Dodaje se da se može primijetiti da je potrošnja prirodnog plina posljednjih dana povećana i da je bez obzira na pad privrednih aktivnosti skoro vraćena na nivo koji je karakterističan za ovo doba godine.

Direktor kompanije "BH-Gas" Jasmin Salkić. Avaz

- U vezi sa naprijed navedenim, a koliko je to moguće u odnosu na situaciju sa koronavirusom i s obzirom na to da se radi o uvoznom energentu, molimo da svi privredni subjekti i distributivne kompanije poštuju rokove plaćanja. Ovu molbu ili apel ne želimo da se pogrešno shvati obzirom, a kao i kod nafte, prirodni gasa je uvozni energent i obaveza plaćanja je uslov sigurnosti snabdijevanja. Razumijemo odluku koja je donesena vezano uz plaćanja obaveza osobama iznad 65 godina i svoje poslovanje (sve resurse ćemo staviti u funkciju redovnog izmirenja obaveza) prilagodit ćemo toj olakšici za penzionere. „BH-Gas“ sve čini da održi nivo plaćanja prema inopartnerima na nivou ugovorenih rokova jer niti jedan partner nije dao olakšice za plaćanja, a niti imamo bilo kakvih najava u vezi s istim – pojašnjeno je.  

Navodi se da kako sezona grijanja još traje i kako sigurnost sistema ne smije biti dovedena u pitanje, ne samo po pitanju izmirenja obaveza, služba održavanja na plinskom sistemu je u pogonu i na način da se ove obaveze izvršavaju kroz formirane timove te sve čine da svi potrošači budu uredno snabdjeveni prirodnim plinom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.