SARAJEVO

Novalić: Zaštitit ćemo ne samo otpuštene, već i sve druge koji ostanu bez posla

Razumijem da neki politički i javni radnici ne razumiju razliku između pojma otpuštanja i povećanja nezaposlenosti, tvrdi Novalić

Novalić: Podržati sve radnike. Arhiv

Fena

26.3.2020

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je da će Vlada FBiH podržati sve radnike koji zbog krize izazvane pandemijom, ostanu bez posla.

- Razumijem da neki politički i javni radnici ne razumiju razliku između pojma otpuštanja i povećanja nezaposlenosti. No, vjerujem da građani razumiju tu razliku. Naime, neće ostati bez posla samo oni koju budu otpušteni, već i svi oni koji ostanu bez posla zbog ove krize, a da ih niko nije otpustio. Naprimjer, svi radnici kojima istekne ugovor ili samozaposleni koji izgube posao, a niko ih nije otpustio, i tako dalje - ističe Novalić.


Novalić: Podržati sve radnike. Arhiv

Dakle, kako kaže premijer, imat ćemo, nažalost, mnogo veći broj ljudi koji će ostati bez posla od broja otpuštenih.

- Garantiram, međutim, da će Vlada, što preko Biroa, što preko specijalnog Fonda za podršku ekonomiji, pomoći svima onima koji ostanu bez posla. Niko ne smije ostati bez ikakvih primanja. Pozivam ipak sve poslodavce da učine sve da zadrže radnike, jer Vlada će im sigurno priteći u pomoć. Jednako kao što ćemo biti rigorozni prema onima koji ne pokažu dovoljno spremnosti da zadrže radnike, ako mogu, i da pokažu društvenu odgovornost - naglašava Novalić.

Vođenje ekonomije mnogo je složenije nego što to neki razumiju, kaže premijer i zato poziva građane da imaju povjerenje u Vladu, Krizni štab Vlade za ekonomiju i grupe eksperata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.