EKSPERTI Direktor Bolnice Travnik

Prim. dr. Mirsad Granov za "Avaz": Moramo biti spremni da se što duže borimo s bolešću

Ova bolest lako ne izlazi kada uđe. Ona će kružiti jedno vrijeme po čaršiji koja se zove BiH, a koji će rezultati ostati nakon svega, to ćemo vidjeti, rekao dr. Granov

A. Tiro / Avaz.ba
28.03.2020 08:10

Granov: Neophodni respiratori

Foto: Arhiv

Direktor Bolnice Travnik dr. Mirsad Granov kazao je u razgovoru za "Dnevni avaz" da je u Srednjobosanskom kantonu pandemija koronavirusa još pod kontrolom.  

- Kao ljekar iz sekundarne zdravstvene zaštite, mogu biti zadovoljan onim što je uradila ekipa primarne zdravstvene zaštite i naši epidemiolozi na sprečavanju širenja oboljenja među građanima. Do sada se vidi po podacima da su uočeni ogroman trud i napor i činjenica da bez ovih mjera koje su uvedene u smislu ograničavanja kretanja da bi ti rezultati bili daleko lošiji. Ovo je prava stvar i koliko sam upoznat, mjere u Kantonu se prilično realiziraju uredno – kazao je dr. Granov.

Zeleno svjetlo

Naglasio je da se ipak mora voditi računa o ljudima koji su u samoizolaciji i koji su potencijalni nosioci virusa. 

- Neka svi shvate ozbiljnost situacije i ostanu u svojim domovima dok im doktori ne daju zeleno svjetlo da se mogu vratiti svom ranijem životu – kazao je dr. Granov. 

  • Granov: Neophodni respiratori
    Granov: Neophodni respiratori Foto: Arhiv

Pojašnjava da ne zna koliko bi sve ovo moglo potrajati, ali je i istakao da se spremaju za borbu. Ističe da je najbitnije biti spreman i boriti se s bolešću

- Vrlo važno je da moramo biti spremni da se što duže borimo s bolešću. Imam podatke da ova bolest lako ne izlazi kada uđe. Ona će kružiti jedno vrijeme po čaršiji koja se zove BiH, a koji će rezultati ostati nakon svega, to ćemo vidjeti. Važno je da u svakoj fazi mi, medicinari, imamo ispravan odgovor na to i da damo sve od sebe da šteta po građane i po nas bude što manja - zaključuje dr. Granov.

Udar virusa

Još jednom je naglasio da se on i njegove kolege spremaju za „ne daj Bože“.

- Spremamo se za drugi val, odnosno udar virusa na bolnice - izričit je.

Potrebno još respiratora

- Sredstva koja imamo na raspolaganju ne možemo iskoristiti već dva mjeseca na nabavku neophodne medicinske opreme. Ovog trenutka u našoj ustanovi su najvažnija zaštitna oprema, koja je potrebna doktorima i osoblju, te pokušavamo na razne načine da dođemo do elementa koji su potrebni. Ono što trebamo su respiratori i to će u jednoj fazi oboljenja biti vrlo važno. Sada na području SBK imamo dvadesetak respiratora, a to je malo za ono što nas očekuje - potcrtava dr. Granov. 

Komentari

NA VRH