RAZGOVOR

Makarević za "Avaz": BiH je poduzela bolje mjere nego neke bogatije zemlje

Javni prijevoz u Norveškoj još funkcionira, ali će, vjerovatno, biti obustavljen

Makarević: Nema zaraženih bh. državljana u Norveškoj. Arhiv

Piše: A. Tiro / Avaz.ba

28.3.2020

Ambasador Bosne i Hercegovine u Norveškoj Nedim Makarević kazao je za „Dnevni avaz" da je stanje po pitanju pandemije koronavirusa u toj zemlji lošije nego u našoj. 

- Norveška je poduzela niz mjera koje su jake, ali ne tako kao u BiH. Vrlo prijatno sam iznenađen kako se naše vlasti na svim nivoima ponašaju u vrijeme pandemije - kaže na početku razgovora Makarević. 


Makarević: Nema zaraženih bh. državljana u Norveškoj. Arhiv

Napominje da se i zemlje poput Norveške suočavaju s ozbiljnim ekonomskim poteškoćama.

- Ovdje je ekonomija stala. Vlasti su, jednostavno, u svoj monetarni sistem „ubrizgale“ 10 milijardi dolara da bi pomogle srednji manji biznis. Ljudima je rečeno da idu kući, da ne moraju raditi, a i dalje dobivaju plaće, i to su ogromna sredstva - pojašnjava bh. ambasador.

Još jednom je naglasio prijateljske veze između BiH i Norveške, a tome u prilog ide činjenica da je BiH donirana pomoć od 7,5 miliona kruna.

Makarević ističe da su sve javne ustanove u Norveškoj zatvorene.

- Javni prijevoz još funkcionira, ali će, vjerovatno, biti obustavljen. Bitno je da policijskog sata još nema - kaže Makarević.

Mnogima istekle vize

Makarević je u svakodnevnom kontaktu s bh. građanima koji žive i rade u Norveškoj.  

- Nijedan bh. državljanin u Norveškoj nije zaražen. Problem je što imamo mnogo naših građana koji su u posjeti, a istekla im je viza i sada se ne mogu vratiti. Isposlovali smo s nadležnim ministarstvom da im se produže vize i nastojat ćemo da ih nekad početkom maja vratimo u BiH - zaključuje Makarević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.