STRUČNJACI

Imunolog dr. Karamehić za "Avaz": Borimo se s ubicom, a distanca je zaštita

Ovaj virus je nov, treba naći vakcinu i to nije lak posao, ali optimista sam, kaže Karamehić

Piše: A. Tiro / Avaz.ba

30.3.2020

Karamehić: Moramo više testirati. Avaz

Jedan od najeminentnijih imunologa i stručnjaka u BiH, s 40-godišnjim iskustvom, prof. dr. Jasenko Karamehić u razgovoru za "Dnevni avaz" kaže kako je na snazi još jedna pandemija u historiji medicine poput onih ranijih koje su ostavile katastrofalne posljedice na svjetsku populaciju.


- Kolera, boginje, ebola, SARS, MERS, sve te bolesti napravile su ogromnu štetu, ali nauka ih je sve pobijedila, pa će i ovo. Ovaj virus je nov, treba naći vakcinu i to nije lak posao, ali optimista sam i vjerujem da će vrlo brzo biti dostupan lijek za koronavirus - kaže nam Karamehić.


Recept iz Kine

Ističe da je do pojave lijeka najbitnije primijeniti recept iz Kine.

- Kada se kod njih pojavila epidemija, nisu se odmah snašli, ali brzo su se ustrojili i uspjeli su mjerama, velikim brojem testiranja, izolacijom, pobijediti koronavirus za dva mjeseca - naglašava Karamehić.

Navodi da je u odnosu na sve dobre stvari koje su Kina i Južna Koreja uradile na suzbijanju koronavirusa Italija uradila naopako, odnosno suprotno.

- Italija je blizu BiH, ona je za nas tempirana bomba. Slovenija i Hrvatska su se dobro ustrojile, dok je Italija loše reagirala - dodaje naš sagovornik.


Karamehić: Moramo više testirati. Avaz

Stanovništvu BiH poručuje da je, dok se ne pojavi lijek, najbolja prevencija socijalna distanca, izbjegavanje izlazaka.

- Mi smo mala zemlja, moramo biti složni i jedinstveni i sve resurse usmjeriti na sprečavanje daljnjeg širenja virusa. Imam zamjerki na rad nadležnih u Federaciji BiH, jer imam osjećaj da gube korak za Republikom Srpskom - potcrtava Karamehić.


Do sada nezabilježen

Napominje da struka mora indicirati veći broj testiranja.

- Moramo otkrivati klastere, odnosno izvore, da bismo ih izolirali. Kako će neko znati ko je bolestan ako se ne testira? Radi se o opasnom ubici koji do sada nije zabilježen u čovječanstvu, ali i on se da pobijediti. Imunolog sam i naglašavam da će se 95 ili 96 posto stanovništva u svijetu izvući samo s imunim sistemom - izričit je Karamehić.


Najvažnija je disciplina

Kada će opasni virus nestati s područja naše zemlje, ovisi o brojnim faktorima, kaže Karamehić.

- Jedan od njih je naše stanovništvo. Ako se discipliniramo, onda krajem aprila i početkom maja možemo očekivati opadanje broja zaraženih. UV zračenje utječe negativno na virus u smislu da mu otapa debelu membranu, a on bez membrane ne može živjeti - zaključuje naš sagovornik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.