KORONAVIRUS Najnovije informacije

Krizni štab HNK: Potvrđena 33 slučaja, pet osoba na respiratoru, žarište u Konjicu

Dvije osobe su u oporavku

M. Sm. / Avaz.ba
28.03.2020 13:26

S današnje pres-konferencije

Foto: M. Smajkić

Doktor Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona, kazao je na današnjoj pres-konferenciji da su u HNK 33 potvrđena slučaja koronavirusa, od toga 22 u Konjicu, 10 u Mostaru te jedan u Čitluku. Na Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice je 11 osoba, od kojih je pet na respiratoru. 

- Pet osoba koje su na respiratoru, vode se kao teški slučajevi, a dvije osobe su u oporavku - kazao je dr. Avdić.

On je naveo da, kada je riječ o Konjicu, dr. Armina Lazarević, koja je u izolaciji. i dalje vodi svoj tim te se radi na pojačavanju kadra kako bi se uspostavila kontrola nad širenjem koronavirusa u tom gradu.

Rekao je da se svima onima kojima je istekla samoizolacija od 14 dana, daje preporuka za još sedam dana boravka u izolaciji radi opreza. Dodao je da je kod samo jedne medicinske sestre potvrđen slučaj koronavirusa, iako je skoro 30 zdravstvenih radnika bilo ugroženo kada je riječ o prvozaraženom pacijentu u Mostaru.

  • Saopćene najnovije informacije
    Saopćene najnovije informacije Foto: M. Smajkić

Pero Pavlović, portparol Vlade HNK, pozvao je građane na razumijevanje kada je riječ o zaraženim osoba te da se oni ne stigmatiziraju. Upitan za komentar o saopćenju SDA HNK koje je danas objavljeno i kakva je koordinacija s općinskim i gradskim štabovima civilne zaštite, Pavlović je odgovorio:

- Uspostavljena je korektna saradnja i protok informacija. Jučer smo na zajedničkom sastanku progovorili o svim temama i dogovoreno je da nam je nužno potrebna i vertikalna i horizontalna koordinacija. Šta se događa u Konjicu, možda bi bilo dobro pitati SDA Konjica - rekao je Pavlović.

Komentari

NA VRH