SARAJEVO

Pčele su sigurne, a koronavirus ne može se prenijeti medom

Pčele se ne mogu inficirati koronavirusom niti postoje dokazi da se taj virus može prenijeti hranom

Naređene preventivne i dijagnostičke mjere za zaštitu zdravlja pčelinjih zajednica. Avaz

Piše: S. M. / Avaz.ba

31.3.2020

Nakon što je Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine, prenoseći preporuke Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE), obavijestio javnost o ulozi i odgovornostima veterinarskih službi za vrijeme pandemije COVID-19, ističući potrebu održavanja kontinuiteta u oblasti sigurnosti hrane, prevencije bolesti i upravljanju hitnim situacijama u cijeloj zemlji, Inspektorat veterinarske inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo počeo je prethodnih dana aktivnosti inspekcijskih kontrola nad provođenjem mjera zdravstvene zaštite pčela na pčelinjacima u Kantonu Sarajevo.

S obzirom na to da iz navedenih preporuka proizilazi da se sve obavezne mjere, programi kontrole zdravlja, uključujući i pčela, moraju provoditi kontinuirano i u vrijeme krize, pozivamo vetrinarske organizacije, kao i pčelare na području Kantona Sarajevo, da bez odlaganja počnu sa provođenjem kliničkih i dijagnostičkih pretraga pčelinjih zajednica na bolest američka gnjiloča pčelinjeg legla, a koje se, prema zakonskim obavezama, provode u periodu marta i aprila.

- Naređene preventivne i dijagnostičke mjere za zaštitu zdravlja pčelinjih zajednica od bolesti američka gnjiloća pčelinjeg legla trebaju biti provedene na svim pčelinjacima. Kako se u promet mogu stavljati samo zdrave pčelinje zajednice, selidba pčela na sezonsku ispašu u predstojećem periodu neće se moći (iz)vršiti bez dokaza o provedenoj kontroli pčelinjaka i zadovoljavajućih rezultata pretraga. Pri obavljanju pojedinih poslova i radnji veterinara i pčelara dok traje opasnost od COVID-a 19, napominjemo da je održavanje lične higijene, nošenje zaštitne opreme (rukavice, maske i dr.), dezinfekcija opreme i pribora, vozila, kao i rad uz minimalan kontakt, obaveza radi zaštite zdravlja ljudi - kazali su iz Inspekcije.

S obzirom na trenutnu situaciju, napominjemo i da se pčele ne mogu inficirati koronavirusom niti postoje dokazi da se taj virus može prenijeti hranom pa samim tim ni medom. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.