NAJAVA

Kozarić: Autobusi sa bh. studentima iz Njemačke 2. aprila kreću u BiH

To su studenti iz Tuzlanskog kantona koji su bili na razmjeni u Njemačkoj i organiziran im je prijevoz s dva autobusa, da se vrate u BiH, kaže ambasador Kemal Kozarić

Ambasador Kemal Kozarić. Agencije

BHRT

31.3.2020

- Mogu najaviti da će 2. aprila krenuti dva autobusa naših studenata iz Njemačke koji će imati tranzit kroz Austriju. Mi smo jučer proslijedili najavu na granični prijelaz i mislim da bi oni trebali da dođu u BiH. To su studenti iz Tuzlanskog kantona koji su bili na razmjeni u Njemačkoj i organiziran im je prijevoz sa dva autobusa, da se vrate u BiH - kaže ambasador BiH u Austriji Kemal Kozarić.

Inače, dodaje kako za sada organiziranog prijevoza iz Austrije još  nema:

- Zasad nema ni takve potrebe, iako se najveći broj studenata koji ovdje studiraju javljaju jer su mnogi od njih radili part-time, privremene poslove, koji su, nažalost, sada zatvoreni i neki od njih imaju problema s finansiranjem - kaže Kozarić.

Kozarić kaže kako u Ambasadu BiH u Austriji svakodnevno stižu pozivi naših građana koji traže načine kako da se vrate u BiH, jer su mnogi od njih izgubili posao, neki su radili u građevinskom sektoru, neki u ugostiteljstvu i hotelijerstvu.


Nema policijskog sata

Što se tiče situacije u Austriji, u kojoj nema policijskog sata, Kozarić kaže da se poštuju mjere.

- Mjere koje je austrijska vlada donijela 13. marta o samoizolaciji i smanjenom socijalnom kontaktu, prestanku rada svih institucija, osim trgovina i ljekarni, daju određene efekte, iako ovdje radi javni prijevoz i nema policijskog sata. Austrijanci, poznati po tome da vjeruju svojoj vladi i poštuju instrukcije vlade, dosta su disciplinirani i na taj način daju svoj doprinos da se ova nesreća koja nas je sve zadesila što prije završi - kaže ambasador BiH u Austriji Kemal Kozarić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.