EKSKLUZIVNO

Džuel: BiH ćemo za borbu protiv korone dati 165 miliona eura

U zahtjevu u pismu namjere mora se navesti gdje se zvanično traži pomoć i u šta će ta sredstva biti utrošena

Džuel: Zatražena pomoć. Avaz

Piše: A. Tiro / Avaz.ba

1.4.2020

Endrju Džuel (Andrew Jewell), rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u Bosni i Hercegovini, potvrdio je za “Dnevni avaz” da će Bosna i Hercegovina za borbu protiv koronavirusa imati na raspolaganju minimalno 165 miliona eura.

Trenutni uvjeti

Džuel je kazao da je zatražena hitna pomoć pod nečim što se zove “Rapid financing instrument” ("Ubrzani finansirajući instrument").

- Tu su pravila koja određuju koliko zemlja članica može posuditi od MMF-a. Trenutno pravilo kaže da zemlja može posuditi 50 posto od svoje kvote. To se odnosi na udio zemlje članice u MMF-u. Bosna i Hercegovina ima kvotu kao i svaka druga. Pod trenutnim uvjetima, zemlja može posuditi do 50 posto svoje kvote. To iznosi nekih 165 miliona eura. Ali, moguće je da se pravila promijene. Izvršni odbor razmatra da se poveća postotak tako da bi se kvota, umjesto 50 posto, mogla povećati na 100 posto. U tom slučaju, maksimalan iznos bi bio 330 miliona eura - rekao nam je Džuel.

Novac bi mogao biti uložen u nabavku opreme za borbu protiv koronavirusa. Avaz

Ističe da još ništa nije sigurno te da je do Izvršnog odbora da odluči.

- Mi možemo dati prijedlog i reći da određena zemlja treba pomoć u iznosu od 330 miliona eura, ali na kraju odluku donosi Izvršni odbor. Mislim da postoji velika šansa da, ako limit ostane 50 posto, onda postoji šansa da će BiH dobiti 165 miliona. Međutim, ako se limit poveća na 100 posto, postoji dobra šansa, ali naglašavam da to ne znam sa sigurnošću - naglašava Džuel.

Izvršni odbor

Napomenuo je da će se sastanak Izvršnog odbora održati u aprilu.

- Očekujemo da pošaljemo zahtjev Izvršnom odboru sredinom aprila. Još nije odlučeno, ali će biti sredinom aprila i kada se zahtjev odobri, onda će doći i novac. Sve bi trebalo biti tu do kraja aprila. Sredstva će se koristiti u borbi protiv koronavirusa. U svom zahtjevu u pismu namjere mora se navesti gdje se zvanično traži pomoć i u šta će ta sredstva biti utrošena. Potpisuju ga tri ministra finansija (na entitetskom i nivou BiH) i guverner Centralne banke. Oni će objasniti zašto im treba novac i šta će činiti s njim - zaključuje Džuel.

Pismo namjere još nije potpisano pa ne želim da govorim šta se nalazi u njemu, ali očekujemo da će sadržavati sve mjere koje će biti korištene u borbi protiv koronavirusa, za zdravlje ljudi i ekonomsku stabilizaciju zemlje - kaže Džuel.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.