SAZNAJEMO Šta donosi program stabilizacijskih mjera u FBiH

Novalić za "Avaz": Subvencije će poslodavcima biti plaćene i za mart

Milijarda za dva fonda dobivena je većinski iz rebalansa budžeta

S.K.

Novalić: Prioritet su subvencije za poslodavce koji nisu otpustili radnike

Foto: Avaz


Glavni prioritet Vlade Federacije BiH je subvencioniranje doprinosa i poreza za sve zaposlene u realnom sektoru u FBiH, kazao je premijer Federacije BiH Fadil Novalić za "Avaz", a nakon sastanka s predstavnicima parlamentarnih stranaka i poslodavaca.

Na sastanku koji je završen prije koji sat učesnici su dali primjedbe na okvirni program stabilizacijskih mjera, koji im je prezentirao premijer Novalić, a koji će Vlada FBiH razmotriti na sjednici u petak.

- Planom je, također, definirano koju vrstu poticaja će Vlada činiti. Naprimjer, plaćat će se doprinosi za sve radnike u realnom sektoru, izuzev javnih institucija, finansijskog sektora. Još se razmatraju tri verzije, jedan je prijedlog na minimalne plaće, zatim da ide procentualno, ako je plaća iznad 1.000 KM da plati 60 posto, pa onda 50 posto, ako je 2.000. To još nije određeno - kazao je Novalić i dodao:

- Prioritet subvencije imat će poslodavci koji nisu otpustili radnike. Subvencija će ići i za mart.

Premijer je najavio i formiranje dva fonda od ukupno milijardu KM za pomoć privredi.

- Fondovi faktički već postoje u nacrtu. Moraju, također, proći sjednicu Vlade, moraju biti usvojeni u Parlamentu - rekao je.

Na pitanje gdje je Vlada FBiH našla novac za ove fondove, premijer Novalić je odgovorio:

- Novac je većinski dobiven iz rebalansa budžeta FBiH, drugo su sredstva Razvojne banke, te sredstva MMF-a koja su ponuđena. 

NA VRH

Podijeli članak na