STAVOVI

Džaferović: Ništa neće biti kao što je bilo

Nisam se testirao, nemam nikakve simptome i nisam imao nikakve kontakte sa zaraženima, kaže Džaferović

Džaferović: Kako prebroditi krizu. N1

N1 / Avaz.ba

1.4.2020

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kazao je danas za N1 da u razgovorima s međunarodnim zvaničnicima u BiH ''traga za odgovorima'' - šta je najbolje uraditi kako bi država u doba koronavirusa pretrpjela najmanju štetu. Poručio je da ''ništa neće biti kao što je bilo dosad''.

Džaferović je kazao da se nije testirao na prisustvo koronavirusa te da nema nikakve simptome.


Predsjedništvo funkcionira

- Nisam se testirao, nemam nikakve simptome i nisam imao nikakve kontakte sa zaraženima. Kad je strah u pitanju, rekao bih da sam oprezan i poručio bih svim građanima Bosne i Hercegovine da budu oprezni. Ovo je najveća kriza, neki kažu, koju imamo od Drugog svjetskog rata - rekao je Džaferović na početku razgovora.

U program se javio iz zgrade Predsjedništva.

- Ja sam u Predsjedništvu na poslu, radim. Predsjedništvo funkcionira, Sekretarijat je reduciran. Neki ljudi se nalaze u samozolaciji, a Predsjedništvo radi i radit će svoj posao. Trudit ćemo se da ispunimo sve obaveze koje inače trebamo ispuniti - dodao je on.


Džaferović: Kako prebroditi krizu. N1

Posljednjih dana, Džaferović se sastao s nekoliko stranih zvaničnika. Tema je samo jedna - kako prebroditi krizu.

- Traganje za odgovorima šta je najbolje uraditi kako bi Bosna i Hercegovina pretrpjela najmanju moguću štetu. To su teme o kojima razgovaramo s međunarodnim institucijama - dodao je on, naglasivši posebnu zahvalnost zemljama koje Bosni i Hercegovini pomažu u teško vrijeme borbe s koronavirusom.

Poruka građanima: Čuvajte zdravlje!

Prema njegovim riječima, teret krize u kojoj se država našla trebaju podnijeti svi zajedno i svi jednako.


Izgubiti što manje

- Da imamo što manje štete. Da izgubimo što je manje moguće radnih mjesta i teret moraju podnijeti svi. Ništa neće biti kao što je bilo dosad. Imat ćemo novca koliko privreda bude privređivala. Moramo zaštititi radnike koji su ostali bez posla. Predsjedništvo čini sve što može kako bi se postiglo ovo o čemu govorim - poručio je Džaferović te dodao da ne mogu neki imati iste plaće kao prije krize, a neki ostati bez ičega.

Potom je govorio o budžetu Bosne i Hercegovine, naglasivši da je ''kreiran kao da nije nastupila epidemija'' i najavivši nove konsultacije o ovom pitanju.

- Ovaj budžet ne može biti budžet koji je bio prethodnih godina. Morat će imati značajnu stavku za oporavak privrede - kazao je on.

Građanima Bosne i Hercegovine poručio je da čuvaju zdravlje i pridržavaju se uputa i naredbi.

- Bosna i Hercegovina je ipak na vrijeme krenula s primjenom mjera kojima se štitimo od širenja pandemije. Poručujem građanima Bosne i Hercegovine da ovo jeste velika kriza i veliki izazov, ali mi ćemo, akobogda, izaći iz ove krize. Nakon toga ćemo biti u ekonomskoj krizi. Pozivam građane da se striktno pridržavaju uputa i naredbi. Ogroman broj građana to poštuje. Oni koji ne poštuju, pozivam institucije da prema njima primjenjuju sankcije. Sačuvajmo zdravlje, sačuvajmo živote. Uz Božiju pomoć, mi ćemo prebroditi ovu krizu i doći ćemo do normalnog života - rekao je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.