NAŠA TEMA

Roditelji djece s autizmom ogorčeni: Niko se naših mališana nije sjetio

Ono što dodatno otežava posebno kod djece s autizmom jeste izostanak ljudskog lica, gestikulacije, govor, kazala je Hrnjić

Aida Hrnjić sa svojim sinom. Facebook

Piše: D. Bašić / Avaz.ba

2.4.2020

Protekle tri sedmice provodimo samo u kući zbog pandemije koronavirusa. Djeca s poteškoćama u razvoju ne razumiju da je vani neki virus. Danas se obilježava Svjetski dan svjesnosti o autizmu, niko nas se nije sjetio. Kazala je na početku razgovora za "Avaz" Aida Hrnjić, majka dječka s autizmom. 

Naime, širom svijeta 2. april se obilježava kao Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Međutim, kako navode roditelji, ove godine skoro niko se toga nije ni sjetio te, kako kažu, ništa drugo im ne preostaje osim da se strpe u svoja četiri zida. 

- Ono što dodatno otežava kod djece s autizmom jeste izostanak ljudskog lica, gestikulacije, govor. Sve ono što gube zbog prekida nastave. Na njih više to ostavlja posljedice nego na drugu djecu. U kući sam s djetetom i čekamo da se ovo završi, jer, naravno, sigurnost i zdravlje su na prvom mjestu - kazala je Hrnjić. 

Pronaći edukaciju

Međutim, ono što ove roditelje najviše pogađa jeste činjenica da se niko nije, kako kažu, sjetio njihove djece.

- Ministarstva i škole osigurali su kompjutere, tablete ako neko dijete nema da može pratiti nastavu. I to je super stvar, ali naše djece se niko nije sjetio. Zamjeram im kao čovjek, kao roditelj. Mi između sebe, kao roditelji, pokušavamo na sve načine omogućiti našoj djeci edukaciju koliko je to moguće - istakla je Hrnjić.

Hrnjić pojašnjava da, kada dijete ima krizu i kada sebe krene povređivati, izvedu ga iz izolacije vani samo u krugu 50 metara.

Novaković: Moraju se pronaći metode. Avaz

Nerješiv problem

- Neke poznate osobe kazale su da se radi o diskriminaciji. Međutim, niko ne razumije šta znači kada skidate krv sa zidovima. U tom momentu kada dijete traži vani, mi ga moramo izvesti. Niko ne razmišlja kako se osjeća taj roditelj koji je svjestan trenutne situacije, a opet mora izvesti dijete kako bi ga smirilo - istakla je Hrnjić.

Čedomir Novaković, ugledni bh. psiholog, za "Avaz" pojašnjava" koliko je teško u normalnim uvjetima ovdje održati samokontrolu.

- Djeca s tom dijagnozom i u normalnim uslovima imaju problem da usvoje i primijene samokontrolu. Možete zamisliti koliko se taj problem udvostručava ako je sve okolo i izvan kuće u problemu. To je jedan nerješiv problem. Ali, kako god bilo, mora se naći način i trikovi da se djeca drže pod kontrolom, jer, kako kažem, njihova samokontrola je ravna nuli - istaknuo je Novaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.