SARAJEVO

Hotelijeri pitaju Vladu KS: Zašto ne odobrite da nam se vrati 800.000 KM

Turistička zajednica KS u ovom momentu raspolaže s više od dva miliona KM na računu akumuliranih isključivo od uplate turističke takse koje smo mi hotelijeri uplaćivali za noćenja gostiju

Hotelijeri mole za obrazloženje. Ilustracija

Avaz.ba

2.4.2020

Spisak hotelijera - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

Hotelijeri u Kantonu Sarajevo obratili su se Vladi KS pismom u kojem pitaju da im obrazloži zašto ne odobri inicijativu koju im je uputila Turistička zajednica KS u vezi s pomoći hotelskoj i turističkoj industriji. 

- Naime, kao što Vam je poznato, Turistička zajednica KS u ovom momentu raspolaže s više od dva miliona KM na računu akumuliranih isključivo od uplate turističke takse koje smo mi hotelijeri uplaćivali za noćenja gostiju. Od spomenutog iznosa 800.000 KM je u ovom momentu spremno i raspoloživo na računu Turističke zajednice, kako bi se "vratili" hotelijerima u procentu od 35 posto od ukupnog iznosa, a srazmjerno uplatama koje smo izvršili - navedeno je u pismu.

Iako je, kako kažu, Turistička zajednica KS još prije 15 dana poslala inicijativu Vladi KS i Ministarstvu privrede KS da hotelijerima doslovno bude vraćen dio njihovog novca, kako bi se spasila barem djelimično spomenuta branša, Ministarstvo privrede KS to ne odobrava.

- Molimo Vaše obrazloženje za ovakve postupke posebno u ovim trenucima kada su hotelijeri zbog izostanka pomoći privredi prinuđeni otpuštati stotine svojih uposlenika - saopćili su.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.