KRIZNI ŠTAB

Posljednji podaci: U Kantonu Sarajevo 38 zaraženih, najviše u dobi od 51 do 60 godina

Procent zaraženih koronavirusom pokazuje da je nesumnjivo to najugroženija populacija, ali i da su mjere nadležnih učinkovite

Pilav: Najviše zaraženih u dobi od 51 do 60 godina. Avaz

Piše: Avaz.ba

3.4.2020

Ukupan broj potvrđenih slučajeva pozitivnih na koronavirus u Kantonu Sarajevo je 38 od 481 uzorka, koliko je do sada testirano. Kazala je ovo danas Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

Dodala je da je na Klinici za plućne bolesti Podhrastovi hospitalizirano ukupno sedam građana, od toga jedan s lošijom kliničkom slikom. 

- Dosad imamo tri smrtna ishoda. Najveći broj zaraženih je u starosnoj skupini od 51 do 60 godina, njih 37,1 posto. U dobi od 61 do 70 ih je 22,9 posto. Dakle, to su najveća procentualna učešća, što pokazuje da je izuzetno važna mjera zabrane kretanja osobama starijim od 65 godina - naglasila je Pilav. 


Pilav: Pomno pratimo situaciju. Avaz

Procent zaraženih koronavirusom pokazuje da je nesumnjivo to najugroženija populacija, ali i da su mjere nadležnih učinkovite.

- Najmanji broj potvrđenih je u dobi ispod 20 godina, njih je 5,7 posto, i u dobi 20 do 30 i 31 do 40 godina je jednak procent, dakle 11,4 posto. Ono što kod nas situaciju čini još uvijek relaksiranom jeste da je u posljednje vrijeme povećan broj testiranih, a trend porasta pozitivnih na koronavirus manji je od 10 posto. Naravno, nećemo se opustiti, pomno pratimo situaciju i još jednom naglašavam da je nesumnjivo da su javnozdravstvene mjere dovele do toga da nema povećanog broja pozitivnih, barem onih koji se javljaju - kazala je Pilav.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.