NA LICU MJESTA

"Avaz" u Trijažnom centru bolnice u Goraždu: Mladi ljekari na prvoj liniji odbrane od korone

Damir Baždarević i Vildana Raščić, mladi doktori, dio su ekipe koja pokazuju odlučnost da svoj život stavi u službu humanosti i zaštite zdravlja pacijenata

Poruka medicinske ekipe iz Goražda. A. Bajramović

Piše: A. Bajramović / Avaz.ba

3.4.2020

Doktori Damir Baždarević i Vildana Raščić dio su ekipe Trijažnog centra Kantonalne bolnice u Goraždu. Praktično, oni su prvi koji pružaju pomoć osobama za koje se sumnja da su zaražene koronavirusom

Doza straha

U danima kada i zdravstveni radnici osjećaju određenu dozu straha u susretu s virusom koji cijelom svijetu zadaje glavobolju, mladi otorinolaringolog i pedijatrica, u smjenama koje traju po 24 sata, pokazuju odlučnost da svoj život stave u službu humanosti i zaštite zdravlja pacijenata, što je osnov Hipokratove zakletve.


Baždarević i Raščić: Na prvoj liniji. A. Bajramović

- Tu radimo prvi prijem pacijenata koji su sumnjivi na zarazu koronavirusom. Tu se oni obrade, preporuče za testiranje u konsultaciji s epidemiologom, tako da trenutno nemamo novozaraženih koji su ovdje smješteni. Imamo jednog pacijenta koji će danas biti testiran. Ovo je prva linija odbrane bolnice od mogućeg unosa virusa na odjele. Ovo je mjesto gdje primamo sve pacijente koji dolaze s bilo kakvom sumnjom da mogu biti zaraženi, febrilne, odnosno pacijente s povišenom temperaturom, s respiratornim tegobama, pozitivnom epidemiološkom anketom ... – kaže specijalista ORL Damir Baždarević.


U Kantonalnoj bolnici na snazi je poseban režim kretanja pacijenata, na odjeljenja se primaju samo negativni na koronavirus, a za srednje teške pacijente ranije je pripremljen izolatorij van kruga bolnice. 

- To je naš posao i strah ne postoji. Svi smo to shvatili veoma ozbiljno i svi se trudimo maksimalno. Sad smo trenutno tu Damir i ja na prvoj liniji, zajedno s kolegama iz Doma zdravlja i iz Urgentnog centra. Trudimo se da se maksimalno zaštitimo, ali i da i ljudima pružimo maksimalnu zaštitu koju zaslužuju – kaže dr. Vildana Raščić.

Svjesni su opasnosti, ali straha nema. 

- Svakako da nije prijatna situacija, ali što se straha tiče, straha nema. Jednostavno, to je naš posao, to ono što moramo raditi. Neko mora biti na toj prvoj liniji, a stjecajem okolnosti to smo sada mi. Uz kolege koje rade u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i ostale, svi se borimo da se na što bolji način izborimo s virusom i trenutno je u kantonu situacija pod nekom kontrolom – ističe dr. Baždarević.


Prvo dezinfekcija pa pozdrav s porodicom

- Vjerujte, kad završite ovdje posao, kad sve skinete sa sebe, kući kad dođete. nemate kontakte s porodicom. Sinoć sam imala pacijenta koji je sumnjiv. Kad sam došla kući, ispred vrata sam skinula jaknu, sve što treba, prošla u toalet da izvršim dezinfekciju i da se okupam. Tek onda možete biti sa svojima. I to je pod znakom pitanja, ali ne možemo drugačije – dodaje dr. Raščić.

Klaster "Ginex", s ukupno šest oboljelih i preostalih 55 osoba u kućnoj izolaciji, trenutno je pod kontrolom. Naši sagovornici sigurni su da je narednih 15 dana od ključne važnosti, jer se u tom periodu Goražde mora sačuvati od novih slučajeva infekcije. 

- Poslije toga nadam se da dolazi vrijeme kad će broj slučajeva opadati i kada će prijenos virusa biti znatno manji. Dakle, hajde da se strpimo još 15 dana, da svi poštujemo preporuke i da se izborimo s ovim – poručuje dr. Damir Baždarević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.