UPOZORENJA Poznati sarajevski infektolog za "Dnevni avaz"

Doktor Bakir Nakaš: U aprilu i maju imat ćemo najtežu borbu

Nakon ulaska virusa u ustanovu moraju imati predviđene stvari, poput prikupljanja podataka, dezinfekcije..., kazao Nakaš

A. Tiro / Avaz.ba
04.04.2020 12:07

Nakaš: Sve zavisi od ponašanja ljudi

Foto: Avaz

Poznati sarajevski ljekar, infektolog Bakir Nakaš u razgovoru za “Dnevni avaz” kazao je da su nadležni još u januaru bh. zdravstvenim ustanovama naložili da svaka od njih, shodno svojim raspoloživim kapacitetima, pripremi plan za slučaj prirodne katastrofe koji uključuje i plan u slučaju izbijanja zaraze.

Tri scenarija

- Većina zdravstvenih ustanova to je i uradila. U takvim situacijama moraju se pripremiti na tri scenarija. Morala se pretpostaviti svaka mogućnost ulaska virusa u sistem, što uveliko može poremetiti rad. Drugi scenarij je da se nakon ulaska virusa u ustanovu moraju imati predviđene stvari, poput prikupljanja podataka, dezinfekcije i sklanjanja ljudi u izolaciju. Treći je ujedno i najgori scenarij, a on se odnosi na to da je zaražena cijela bolnica i u tom slučaju ne možete nikako primati oboljele - pojašnjava Nakaš.

 Osvrnuo se i na slučajeve u BiH, odnosno ulazak virusa u zdravstvene ustanove.

  • Nakaš: Ako smanjujemo fizički kontakt, smanjujemo i mogućnost zaraze
    Nakaš: Ako smanjujemo fizički kontakt, smanjujemo i mogućnost zaraze Foto: Avaz

- Kod nas je nezgodno to što je većina bolnica kompaktna u jednoj zgradi. Imaju jedan lift, jedan sistem i vrlo teško je presjeći puteve zaraze. U prijevodu - ako vam je jedan dio zaražen, morate cijelu zgradu na neki način odvojiti - dodaje Nakaš.

Pad krivulje

Kada je u pitanju vrhunac širenja koronavirusa u BiH, Nakaš ističe da sve zavisi od ponašanja ljudi.

- Ako smanjujemo fizički kontakt, smanjujemo i mogućnost zaraze, a samim tim i broj registriranih slučajeva. U aprilu i maju imat ćemo najtežu borbu, a smatram da bismo u junu mogli očekivati pad krivulje - potcrtava Nakaš.

Komentari

NA VRH