PARLAMENT FBiH U Domu mladih Centra Skenderija

U utorak vanredna sjednica Predstavničkog doma PFBiH

Dan poslije trebao bi da se sastane i Dom naroda sa sličnim dnevnim redom

Fena
05.04.2020 11:15

Mirsad Zaimović

Foto: Avaz

Vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine najavljena je za utorak, 7. april, sa početkom u 12 sati u Domu mladih Centra Skenderija u Sarajevu, potvrdio je za Fenu predsjedavajući tog doma Mirsad Zaimović.

Sjednica neće biti otvorena za prisustvo medija, a jedina predviđena tačka dnevnog reda su izmjene Poslovnika kojima se treba omogućiti da taj dom ubuduće zasjeda online u vrijeme epidemije koronavirusa.

Prema planovima, dan poslije Predstavničkog doma, trebalo bi da se sastane i Dom naroda sa sličnim dnevnim redom.

U međuvremenu su naredbom Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo od 3. aprila sjednice entitetskog i državnog parlamenta izuzete od zabrane okupljanja, uz obrazloženje da se to u trenutnim prilikama čini radi omogućavanja rada zakonodavnih tijela i donošenja odluka po kojima bi izvršna vlast mogla postupiti u interesu građana Bosne i Hercegovine te Federacije BiH.

  • Sjednica će se održati u Domu mladih Centra Skenderija
    Sjednica će se održati u Domu mladih Centra Skenderija Foto: Avaz

Federalni i državni parlament obavezani su, međutim, da se prilikom održavanja sjednice pridržavaju socijalne distance, propisanih epidemiološko-zaštitnih mjera i preporuke Kriznog štaba Ministartva zdravstva Kantona Sarajevo.

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, dajući mišljenje koje je tražio Zaimović, naveo je da se za utorak planirana sjednica Predstavničkog doma, s obzirom na poduzete mjere zaštite i njen značaj, može održati, uz osiguranje sredstava za dezinfekciju ruku i zaštitnih maski za sve učesnike te uz obaveznu fizičku udaljenost između njih od najmanje metar i po, kao i uz adekvatnu ventilaciju u prostoriji. Preporučeno je izbjegavanje rukovanja.

Iz Zavoda je, također, navedeno da treba savjetovati izbjegavanje dolaska zastupnicima koji, eventualno, imaju simptome respiratorne bolesti ili se ne osjećaju dobro, što je Zaimović i učinio sazivajući sjednicu, uz napomenu da ostali članovi Doma planiraju dolazak u dogovoru s čelnicima njihovih zastupničkih klubova.

Predstavnički dom je tijelo dvodomnog Parlamenta Federacije BiH s ukupno 98 zastupnika.

NA VRH