REAKCIJA

Bez finansijske podrške iz budžeta FBiH, BPK Goražde prijeti kolaps

Tražimo da Vlada FBiH hitno donese odluku o odobravanju i doznačavanju grant sredstava BPK Goražde u skladu s ranijom praksom i potrebama ovog prostora

Dopis Kluba poslanika SDA u Kantonalnoj skupštini. Avaz

Piše: Avaz.ba

6.4.2020

Ako Vlada FBiH hitno ne promijeni odluku o načinu utroška sredstava namijenjenih za podršku nižim nivoima vlasti i ne odobri finansijsku podršku budžetu BPK Goražde, nastupit će potpuna blokada i kolaps kantona s nesagledivim posljedicama po stanovništvo, koje to sigurno ne zaslužuje. Ovo se navodi u dopisu Kluba poslanika SDA u Kantonalnoj skupštini, koji je danas proslijeđen na adrese organa stranke u Sarajevu, Vlade FBiH i drugih.  

- Tražimo da Vlada FBiH hitno donese odluku o odobravanju i doznačavanju grant sredstava BPK Goražde u skladu s ranijom praksom i potrebama ovog prostora. Mi u granicama naših mogućnosti činimo sve da održimo sistem kako bismo se, između ostalog, izborili protiv epidemije izazvane koronavirusom i njenim posljedicama – dodaju iz Kluba poslanika SDA.


Faksimil dopisa SDA. Avaz

Poslanici SDA podsjećaju da BPK ne može svojim izvornim prihodima servisirati ustavne obaveze - sigurnost, obrazovanje, zdravstvo, državnu upravu... te da je BPK Goražde kanton s najmanjim plaćama u skoro svim oblastima, uključujući i primanja zvaničnika. Navode da je na snazi i odluka o umanjenju primanja u iznosu od 10 posto za sve zaposlene u administraciji.

- Poduzete su i aktivnosti radi priprema ekonomskih mjera i rebalansa budžeta BPK Goražde. Odluka Vlade FBiH da BPK Goražde prvi put ne dobije sredstva granta dovodi u pitanje sve poduzeto te se traži da predstavnici BPK Goražde u zakonodavnoj vlasti FBiH zajednički djeluju radi ispravke nepravedne odluke – navodi se u dopisu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.