SARAJEVO

Krizni štab KS ističe značaj samoizolacije i karantina

Dodaju kako su svjesni da samoizolacija može biti neugodna i stresna, ali savjetuju da se pokušaju pronaći načini koji će olakšati to razdoblje

Informativni letak. Krizni štab KS

Avaz.ba

6.4.2020

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane širenjem koronavirusa od početka pandemijske krize na svim svojim sastancima kontinuirano ističe značaj samoizolacije i karantina. 

Iz tog razloga, poruku o njihovoj važnosti ponovno i na ovaj način upućuju stanovnicima Kantona Sarajevo.

S tim u vezi, kao referentna zdravstvena ustanova, Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo odmah je, prema instrukcijama i savjetima Svjetske zdravstvene organizacije, preveo i pripremio informativni letak o spomenutoj temi.

Njegov cilj je da o najbitnijim informacijama o ovim izuzetno značajnim preventivnim mjerama upozna sve naše sugrađane.

- U vrijeme pandemije uzrokovane koronavirusom, mnogi od nas primorani su ostati u svojim kućama, odnosno stanovima u samoizolaciji ili karantinu. Ako ste bili izloženi riziku od zaraze novim koronavirusom, ostankom kod kuće štitite svoje kolege, prijatelje i širu zajednicu. Vaš ostanak kod kuće doprinosi, također, suzbijanju i sprečavanju širenja virusa - poručuju iz Zavoda.

Dodaju kako su svjesni da samoizolacija može biti neugodna i stresna, ali savjetuju da se pokušaju pronaći načini koji će olakšati to razdoblje te za primjer navode održavanje redovnog kontakta sa prijateljima i porodicom putem telefona ili društvenih mreža.

Još jednom naglašavaju kako u ovom informativnom letku svi zajedno možemo pronaći osnovne informacije potrebne svima nama ukoliko se nađemo u samoizolaciji ili karantinu.


Izgled letka. Ministarstvo zdravstva KS

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.