KREIRANJE PRIORITETA

U BiH stižu respiratori i testovi

Tema sljedeće konferencije bit će mentalno zdravlje građana BiH tokom epidemije Covida-19

Online konferencija Ministarstva civilnih poslova BiH. Ministarstvo civilnih poslova BiH

Avaz.ba

6.4.2020

Ministarstvo civilnih poslova BiH održalo je danas petu konferenciju zdravstva kojom je predsjedavala ministrica Ankica Gudeljević. Istaknuto je kako su tri ključna aspekta toka ove konferencije: kreiranje prioriteta u okviru postojećih lista potreba za medicinskom opremom, delegiranje kontakt osoba koje će biti zadužene za raspodjelu medicinske opreme i medicinskih sredstava i isporuka testova za BiH. 

- Kako je uloga Ministarstva civilnih poslova koordinirajuća, tako će Ministarstvo u najkraćem roku prikupiti imena kontakt osoba iz RS, FBiH i Brčko distrikta kako bi cijeli proces distribucije potrepština bio što brži i u korist onih kojima je potreban - navedeno je u saopćenju. 

 

Epidemiološka slika u BiH. Ministarstvo civilnih poslova BiH

Imajući u vidu da bi medicinska oprema trebala biti isporučena u najkraćem roku, Ministarstvo će odmah tražiti redefiniranje postojećih lista, koje će biti prilagođene realnim potrebama u ovom momentu. Kao takve, dostavitće ih u ured UNDP-a i Koordinacijskom tijelu za zaštitu i spašavanje BiH. 

Treba imati u vidu da je u ovom trenutku i tržište za nabavku opreme ograničeno zbog globalne potrebe te će Ministarstvo civilnih poslova, stoga, insistirati na hitnom pripremanju realnih i nedvosmisleno jasnih lista.  



Testovi, respiratori i oprema

Predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), ureda u BiH, dostavit će tokom ove sedmice zdravstvenim vlastima BiH 10.000 testova, čija je nabavka omogućena sredstvima WHO-a u BiH, kao i sredstvima globalne kancelarije WHO-a. Testovi će u jednakom omjeru biti dostavljeni, kako je zaključeno na konferenciji u FBiH i RS, a količina namijenjena Distriktu će, prema riječima šefa Odjela za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta Akifa Pezerovića, biti proslijeđena u Tuzlu s obzirom na to da se testiranja za građane Distrikta odvijaju tamo. 

Predstavnici UNDP-a će u periodu od 15. do 25. aprila primiti prve količine respiratora i lične zaštitne opreme, na temelju čega je potrebno izvršiti raspodjelu. Distribucija će biti izvršena u skladu s dostavljenim potrebama sva tri nivoa. Veoma važno je naglasiti da će biti jasno podijeljena donirana od kupljene opreme.


Učesnici konferencije

Na konferenciji su učestvovali Viktor Olasavski (Victor Olasvszky), šef Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BIH, Rovnak Kan (Rownak Khan), predstavnica UNICEF-a u BiH, Stelijana Nedera, šefica UNDP-a u BIH, Ingrid Mekdonald (Macdonald), rezidentna koordinatorica UN-a u BiH, Akif Pezerović, šef Odjela za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta BiH, Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Vjekoslav Mandić, federalni ministar zdravstva, Dušan Kojić, član Koordinacijskog tijela BiH u ime Ministarstva civilnih poslova. 

Za sljedeću konferenciju ministarstva zdravstva u BiH predložene teme će se odnositi, između ostalih, i na mentalno zdravlje građana BiH tokom epidemije Covid-19 u BiH, a Ministarstvo će organizirati prvu sljedeću konferenciju nakon završetka postavljenih rokova s današnje kako bi se pratio tok realizacije dogovorenih aktivnosti i kako bi javnost u najkraćem roku bila upoznata s rezultatima.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.