DOBRE VIJESTI Prvi kamioni otpremljeni u petak

"AS Holding" počeo izvoz na Kosovo

Prvi izvozi se odnose na regionalnog lidera a to je Tuzlanska so

Avaz.ba

Rusmir Hrvić

Foto: Avaz


Nakon što je Kosovo 1. aprila ukinulo takse na robu iz Bosne i Hercegovine, privrednici koji su 2018. godine bili prinuđeni obustaviti izvoz na ovo tržište, počeli su se na njega vraćati.

Među njima je i "AS Holding" čiji kamioni su u petak krenuli prema Kosovu, kazao je predsjednik uprave ove kompanije Rusmir Hrvić.

- Naši prvi kamioni su već u petak 3. aprila otpremljeni za Kosovo i danas se očekuje završetak administrativnih poslova kako bi proizvodi mogli doći do krajnjih kupaca. Prvi izvozi se odnose na regionalnog lidera a to je Tuzlanska so i nju prate konditorski proizvodi KENT i MASTER - kazao je Hrvić za BiznisInfo.

  • Mjere vrijede do 15. juna

    Mjere vrijede do 15. juna

    Foto: Avaz


Za vrijeme obustave izvoza "AS Holding" je imao redovan kontakt sa svojim partnerima na Kosovu, tako da im ovo tržište nije strano. Nadaju se kako će uspjeti vratiti poziciju koju su na njemu imali ranije.

Otežavajuća okolnost je to da nas neko vrijeme nije bilo na policama ali nadamo se da ćemo vratiti svoje pozicije i napraviti još bolje rezultate nego smo imali ranije. Pored navedenih proizvoda koji su već stigli na Kosovo ili su na putu, proizvodi Vispaka su jako zanimljivi na tom tržištu: čajevi BOSTEA, program čokolada, praškasti proizvodi te naravno program kafe. Ranije smo, također, imali interes za asortiman TOPS-a i proizvode KLAS Sarajevo - kazao je Hrvić. 

Apel institucijama

Iako su donesene mjere za sada privremene odnosno vrijede do 15. juna ove godine, u "AS Holdingu" očekuju da će one i dalje ostati na snazi.

Sa nekoliko adresa imali smo uvjeravanja i tumačenja odluke Vlade Kosova da se reciprocitet ne odnosi na Bosnu i Hercegovinu te apelujemo na institucije države Bosne i Hercegovine da nam omoguće nesmetan izvoz na Kosovo i nakon 15. juna - pozvao je Hrvić. 

Takse uvedene 2018.

Podsjetimo, stopostotne takse na svu robu iz Srbije i BiH uvedene su u novembru 2018. godine, a naše kompanije pretrpjele su ovom odlukom milionske gubitke.

BiH
Kosovo ukinulo takse
NA VRH

Podijeli članak na