TEHNIČKE POTEŠKOĆE

Problemi s online nastavom u Livanjskom kantonu

Događa se da tokom umetanja uvodne videointrodukcije SUM-ovi informatičari poremete sinhronizaciju pa zvuk ne prati ono što se prikazuje te su ti sadržaji neupotrebljivi

Ministar Petar Galić. A. Kamber

Piše: A. K. / Avaz.ba

7.4.2020

Ministarstvo obrazovanja Livanjskog kantona pravovremeno je reagiralo na prekid nastave zbog koronavirusa i iznašlo rješenje za nastavu na daljinu uz pomoć donatora i Sveučilišta u Mostaru koje je stavilo na raspolaganje kapacitete za izradu jedinstvene digitalne platforme za škole u kojima se nastava izvodi na hrvatskom jeziku.  

- Uz tehničku podršku i sinergiju Sveučilišnog IT-a-SUMIT-a, SUM TV-a, RTV HB, "HT Eroneta" i hrvatskog "Carneta", danas smo u situaciji redovnog održavanja nastavnog procesa na daljinu - pojasnio je ministar obrazovanja LK Petar Galić, dodavši da su većinu digitalnih sadržaja za osnovnu školu izradili nastavnici sa područja LK, da osnovci nastavu mogu pratiti i putem televizije te da se s testne već prelazi u stalnu fazu gimnazijskog programa.

Značaj informatičke tehnologije za nastavu na daljinu potvrdio je i Saša Palić, nastavnik matematike u livanjskoj OŠ "Fra Lovro Karaula", koji je s kolegama radio na pripremi nastavnih online jedinica, ali uočio i tehničke probleme koji se dešavaju tokom nastave. 


Lekcija preko TV ekrana. A. Kamber

- Nastavnici naših škola prave videoprezentacije lekcija, koje šalju na https://skole.sum.ba/skole. SUM na te materijale samo ubacuje svoju uvodnu videointrodukciju i postavlja na svoju stranicu. SUM pravi jedinstveni raspored za sve dotične škole, a videomaterijali postanu dostupni u specifično vrijeme, po rasporedu, a ne prije. Učenici počinju gledati prezentacije u to specifično vrijeme, nakon čega dobivaju domaće radove od svojih nastavnika, koje rade preko Google Classrooma. Ali, pojavljuje se problem. Naime, događa se da prilikom umetanja uvodne videointrodukcije SUM-ovi informatičari poremete sinhronizaciju pa zvuk ne prati ono što se prikazuje te su ti sadržaji neupotrebljivi za online nastavu - tvrdi Palić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.