STUDIJE

Može li domaći lijek iz Lukavca pomoći u liječenju koronavirusa

"Malkovir" će prvenstveno biti namijenjen za domaće tržište

"Malkovir": Film tablete od 200 miligrama, koje u sebi sadrže hidroksihlorohin. Agencije

Avaz.ba

9.4.2020

Farmaceutska firma iz Lukavca prva je u Bosni i Hercegovini koja je počela proizvoditi lijek "malkovir", koji bi se na domaćem tržištu trebao naći za desetak dana.

Generički lijek koji je razvila farmaceutska firma "Zada Pharmaceuticals" iz Lukavca na tržištu Bosne i Hercegovine naći će se pod zaštićenim imenom "malkovir", prenosi BHRT. To su film tablete od 200 miligrama koje u sebi sadrže hidroksihlohrohin. Iz ove kompanije ističu kako nije riječ o novoj molekuli, već o lijeku koji se već koristi u liječenju malarije i ostalih autoimunih oboljenja. Također, dodaju da su od početka pomno pratili dešavanja s koronavirusom.

Izvršna direktorica za kvalitet i odgovorna osoba za puštanje lijeka u promet Alma Salkić rekla je da se krenulo u razvoj navedenog proizvoda koji se, prema svim dosadašnjim ispitivanjima koja su rađena i koja se još rade, pokazao kao efikasan u tretmanu pacijenata oboljelih od Covida-19.

Rukovoditeljica medicinskog centra Amela Hrnjić-Perolli izjavila je da je lijek trenutno pod lupom svjetske stručne javnosti i prate se studije koje su trenutno u toku.

- Prate se preliminarni izvještaji tih studija koji govore u prilog potencijalnih efikasnosti hidrokshlorohina u terapiji koronavirusa. Prvenstveno se radi o upotrebi na hospitaliziranim pacijentima pod nadzorom ljekara - objašnjava Amela Hrnjić-Perolli.

Hrnjić-Perolli: Radi se o upotrebi na hospitaliziranim pacijentima. Agencije

Stručnjaci kažu da i koronavirus i malarija spadaju u infektivne bolesti.

Simptomi koji se ispoljavaju i kod jedne i kod druge su slični, djeluju na respiratorni sistem i prenose se preko životinja, te dodaju da su to bile poveznice zbog kojih su započeli s primjenom ovog lijeka.

Zahida Binakaj iz Komore magistara farmacije Federacije BiH kaže da lijek djeluje na eritrocite uzročnika bolesti, i čim uništava eritrocite uzročnika, na taj način on sprečava opstanak i život virusa.

Lijek "malkovir" prvenstveno će biti namijenjen za domaće tržište. Tri hiljade paketa besplatno će dostaviti kliničkim centrima u kojima su hospitalizirane oboljele osobe. Sirovine za proizvodnju, kažu, ima dovoljno.

Generalni direktor kompanije “Zada Pharmaceuticals” Davud Zahirović kazao je da će lijeka biti u dovoljnim količinama.

- Imat ćemo ga oko 20.000 pakovanja. Prema procjenama stručnjaka i infektologa s kojima sam lično komunicirao, oni smatraju da će nama trebati oko 5.000 pakovanja - kazao je Zahirović.

Ovu farmaceutsku kompaniju u Lukavcu prije nekoliko dana posjetila je i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković. Iz kompanije su potvrdili i to da su za lijek "Malkovir" zainteresiranost pokazale i strane kompanije te da rade na registraciji ovog lijeka u drugim zemljama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.