TRAŽI SE NULTI PACIJENT

Novo žarište koronavirusa u Goraždu

U toku su testiranja članova porodice oboljele žene

Bičo: Pojačati mjere zabrane. A. Bajramović

Piše: Al .B. / Avaz.ba

9.4.2020

Nakon potvrde prisustva koronavirusa kod 76-godišnje Goraždanke nastanjene u selu Kolovarice, u toku su testiranja članova njene porodice, potvrđeno je iz Kantonalnog štaba civilne zaštite Goražde.

Prema riječima epidemiologa Medine Bičo, nakon sanacije širenja zaraze iz klastera "Ginex", sada je u pitanju novi klaster, u kojem nije poznato ko je nulti pacijent.

Preporučena kućna izolacija

- Radi se o pacijentici koja je jučer primljena u Trijažni centar Kantonalne bolnice. S obzirom na to da je imala respiratorne simptome, jučer smo uzeli uzorak i rezultati testiranja su potvrdili da je pozitivna. Do sada nismo mogli naći epidemiološku povezanost s ranijim slučajevima.

Dakle, ovo nam je jedan novi klaster, nema veze s "Ginexom" i još ne znamo ko je nulti pacijent - kazala je Medina Bičo, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Bosanskopodrinjskog kantona.

U toku lokalna transmisija. A. Bajramović

Ona dodaje da je u pitanju pacijentica koja živi u višečlanoj porodici, čiji članovi rade u nekoliko firmi u gradu.

Članovima porodice, od kojih je, kako saznajemo, još dvoje imalo simptome, preporučena je kućna izolacija, svima koji su bili s njima u kontaktu također.

- Danas ćemo imati veći broj testiranja. Nažalost, mi smo se uvijek bojali ovog novog žarišta, jer sada je u toku lokalna transmisija virusa u zajednici. Morat ćemo pojačati mjere zabrane, a kao pojedinci se još svjesnije ponašati – ističe Bičo.


Zatvaranje ambulante

Pacijentica u osmoj deceniji života, koja je nedavno doživjela i moždani udar, još je na Trijažnom odjelu KB Goražde. Nakon CT dijagnostike i dodatnih pretraga, bit će odlučeno hoće li biti prebačena u Kliniku Podhrastovi KCUS-a.

Kada je o poduzetim mjerama riječ, direktor Doma zdravlja Edin Čengić naložio je zatvaranje ambulante porodične medicine u Višegradskoj ulici, gdje je pacijentica prvobitno primljena.


Čengić: Osoblje u kućnoj izolaciji. A. Bajramović

Osoblje koje je bilo s njom u kontaktu je u kućnoj izolaciji. Čengić kaže da će tokom dana biti provedene mjere dezinfekcije prostorija pa će ambulanta sutra ponovo početi s radom.

- Od sutra će ta ambulanta služiti za sve osobe koje imaju povišenu temperaturu i respiratorne tegobe, bez obzira na to kojoj ambulanti pripadali i bez obzira na to jesu li bili u kontaktu s ljudima koji su u izolaciji, da li su negdje putovali i slično.

Mobilni timovi

U ovoj ambulanti radit će timovi u smjenama od 12 sati, u punoj zaštitnoj opremi, i oni će primati sve febrilne i pacijente s respiratornim tegobama. Od danas, sve takve pacijente smatramo sumnjivim i zbrinjavamo ih na jednom mjestu. Dakle, čak i ako se jave u svoju ambulantu, bit će upućeni u Višegradsku ulicu i tamo će biti zbrinuti.

Mi smo i do sada radili po preporukama i naredbama pa je ova žena i uvedena u ambulantu, jer je dala podatke u trijažni upitnik da nije bila u kontaktima. Preporuke i naredbe bile su fokusirane na te podatke o kontaktima, ali se više na to ne možemo osloniti – kazao nam je Čengić.

Mobilni timovi Doma zdravlja nastavljaju s kućnim posjetama osobama u kućnoj izolaciji i nepokretnim pacijentima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.