SAOPĆENJE Punkt kod Mosta Mehmed-paše Sokolovića

Maltretiranje povratnika pod plaštom borbe protiv pandemije

Bošnjaci koji imaju porodična imanja ili zemlju koju obrađuju, a žive u Federaciji BiH, nailaze na velike probleme

Fena
09.04.2020 16:36

Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja "Žena žrtva rata"

Foto: Avaz

Udruženje "Žena žrtva rata" saopćilo je da je, uvažavajući borbu radi suzbijanja zaraze i zaštite stanovništva od koronavirusa, vlastima u Republici Srpskoj uvođenje vanrednog stanja dalo mogućnost da provode strožije mjere, posebno prema prognaničkom i povratničkom bošnjačkom stanovništvu.

U saopćenju za javnost preciziraju da Bošnjaci koji imaju porodična imanja ili zemlju koju obrađuju na području Višegrada, a žive u Federaciji BiH, nailaze na velike probleme kako da to učine.

- Sve one koji se upute u Višegrad, zaustavljaju prije Mosta Mehmed-paše Sokolovića, na punktu na kojem su policija i Civilna zaštita. Tu ih pregledaju. Od njih traže da ostanu 14 dana u izolaciji, na imanju koje obrađuju, da kupe toplomjer (ako nemaju), da svake noći mjere temperaturu i to jave na broj 124. Onima koji moraju pristati i na taj uvjet, ne daju rješenje za određivanje te izolacije - navodi se u saopćenju.

  • Višegrad
    Višegrad Foto: Avaz

Kako ističu, "savjesni smo građani, nije problem ispoštovati proceduru da bismo doprinijeli smanjenju širenja pandemije izazvane koronavirusom".

- Problem je što ljudi ne mogu ostati 14 nego tri-četiri dana i što mnogi od njih nemaju kuću nego samo zemljište koje obrađuju. Posebno je apsurdno da nam se ne daju pismena rješenja o izolaciji, samo usmene naredbe. Zato što smo stigli iz Sarajeva, kao da smo iz neke druge države. Koliko znamo, Vijeće ministara BiH nije donijelo nikakvu odluku o zabrani kretanja na području Bosne i Hercegovine - navode iz Udruženja i dodaju da je obrađivanje zemlje za njih važno da bi "osigurali dodatne prihode, a najviše za svoje preživljavanje". 

Komentari

NA VRH