SARAJEVO

Novalić: Ukinuti monopol na cijene goriva

Niko se u ovom vremenu ne smije obogatiti na nafti, jer je cijena nafte na svjetskom tržištu prepolovljena

Novalić i Vujanović. Avaz

Piše: Avaz.ba

9.4.2020

Fadil Novalić, premijer Federacije, i Zlatan Vujanović, ministar trgovine u Vladi Federaciji BiH, govorili su danas o odluci Vlade da usvoji moratorij na cijene goriva.

Prema riječima Novalića na konferenciji Kriznog štaba FBiH, niko se u ovom vremenu ne smije obogatiti na nafti, a Vlada se nikada do sada nije miješala u slobodno formiranje cijena nafte. Kako je pojasnio, ovo su drugačija vremena i želja je da se ukine monopol.

Novalić je ustvrdio da je u proteklom periodu cijena nafte na svjetskom tržištu prepolovljena, a cijene nafte i naftnih derivata na domaćem tržištu nisu se značajnije mijenjale, zbog čega su morali reagirati.

- Ovom odlukom smanjujemo marže, koje su bile visoke, čak i po 50 feninga po litru. Sada smo maržu ograničili na 25 feninga i očekujemo da će naftaši reći kako se ovim Vlada miješa u slobodno tržište. Međutim, moram reći da to nije tačno. Ovom odlukom želimo da ukinemo monopol, jer se naftaši pozivaju na cijene na svjetskom tržištu samo kada povećavaju cijene - kazao je Novalić.

Dodao je da je namjera da se naftaši obavežu da usklađuju cijene s onima na svjetskom tržištu.

Ministar Vujanović je dodao da večeras do 23:59 sati, svi prometnici naftnim derivatima mogu korigirati cijene prema važećoj odluci. Ukoliko to ne urade u 00:00 sati napravili su prekršaj.

- Nadležne tržišne inspekcije na svim nivoima bit će operativne sutradan. Samo jedan minut je dovoljan da se cijena online korigira. Aspolutno ima dovoljno vremena - rekao je Vujanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.