TEŠKI PROMAŠAJ

Turković jedno, Ivancov i Dodik drugo

Ako bude mogućnosti, mi smo spremni i da pomognemo Federaciji BiH, nije bilo zahtjeva za pomoć, objasnio je Ivancov

Turković: Polupala lončiće. Avaz

Piše: S. K. / Avaz.ba

9.4.2020

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković zahvalila je danas ambasadoru Ruske Federacije u BiH Petru Ivancovu na pomoći koja je danas u poslijepodnevnim satima stigla u Banju Luku.

Pomoć je, kako je saopćeno iz njenog kabineta, dopremljena u tri aviona, a sastoji se od 5 specijalnih vozila za dezinfekciju te ispomoći 9 vozača i 15 zdravstvenih radnika, koji treba da pomognu lokalnim vlastima u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Turković je saopćila da pomoć stiže po zahtjevu iz Republike Srpske, ali će, naglasila je, „po potrebi biti na raspolaganju na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine“.

No, da to nije baš tako, ubrzo smo saznali od ruskog ambasadora u BiH Petra Ivancova, koji je, zajedno s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i vrhom RS, dočekao ruski avion na banjalučkom Aerodromu "Mahovljani". 

Ivancov je potvrdio da je ruska pomoć za borbu protiv koronavirusa stigla na zahtjev RS. Na pitanje hoće li i Federaciji BiH biti dopremljena pomoć, Ivancov je odgovorio:

- Ako bude mogućnosti, mi smo spremni da pomognemo i Federaciji BiH. Nije bilo zahtjeva za pomoć - objasnio je Ivancov.

Prvi kontingent pomoći stigao na zahtjev RS. Avaz

Njegove riječi potvrdio je i Milorad Dodik.

On je rekao kako ne bi komentirao kome ide pomoć te je preporučio FBiH da "iskoristi priliku" i od nadležnih institucija Rusije zatraži pomoć.

- Ja ću javno podržati jedan takav zahtjev i nazvati određene ljude da se to uradi i u Federaciji. Mislim da je veoma važno da ovakvi stručnjaci uđu i u njihove kliničke centre u Tuzli i Mostaru, u Sarajevu, gdje je korona već zahvatila i te ustanove. Oni moraju, naprosto, da imaju inicijativu - rekao je Dodik.

Iz Predsjedništva BiH ranije je saopćeno da je Dodik zatražio od predsjednika Rusije Vladimira Putina pomoć u medicinskoj opremi i sredstvima za sprečavanje širenja epidemije koronavirusa, a razgovarao je i s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom o epidemiološkoj situaciji u RS.

Ministrica Turković nakon ovoga se nije oglašavala.

No, očito je da je, u želji da se promovira i medijski "ogrebe" o donaciju, nažalost, teško promašila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.