BORBA SA PANDEMIJOM

Nove mjere u Srebrenici nakon prvog slučaja oboljelog

Zabranjena okupljanja više od pet osoba na javnim mjestima, zatvorena i ambulanta u Skelanima

Grujičić: Pooštrene kontrole svih građana. Arhiv

Avaz.ba / Fena

10.4.2020

Nakon što je u Srebrenici potvrđen prvi slučaj zaraze koronavirusom, održana je sjednica Općinskog štaba za zaštitu i spašavanje u vanrednim situacijama, na kojoj su donesene određene dodatne preventivne mjere za građane radi sprečavanja porasta broja oboljelih.

- Donijeli smo odluku da se pooštre kontrole svih građana koji se kreću po Srebrenici, da se zabrane okupljanja više od pet osoba na javnim mjestima, da se ukine bilo kakvo okupljanje na izletištima. Uputit ćemo inicijativu da postavimo punktove na ulazu u općinu Srebrenica kako bismo mogli da iskontroliramo sve one koji ulaze. Tražit ćemo od glavnog štaba da imamo veća ovlaštenja kada je u pitanju kontrola putnika koji ulaze u Srebrenicu. U Skelanima smo već preduzeli određene mjere stupivši u kontakt s osobama koje su bile u dodiru sa zaraženom osobom kako bismo izvršili prvi krug testiranja – kazao je načelnik općine Srebrenica Mladen Grujičić.

On ističe da se čeka zvanično saopćenje iz bolnice u Zvorniku kako bi se saznalo da li je osoba koja je zaražena, imala simptome u bolnici ili se to desilo nakon izlaska iz bolnice.

Na današnjoj sjednici odlučeno je da će ambulanta u Skelanima u narednih nekoliko dana preventivno biti zatvorena.


U Srebrenici je devet osoba pod ljekarskim nadzorom. Arhiv

- Kako imamo najavu iz Doma zdravlja Srebrenica, ambulanta u Skelanima će biti zatvorena u narednih pet dana, jer je osoba koja je zaražena, bila u kontaktu sa medicinskim osobljem. Dok ne budemo imali jasne informacije, ambulanta neće raditi. Imamo problem i sa medicinskim osobljem u Srebrenici, jer su neki bili u kontaktu s tom osobom prije ove vijesti. Sve zavisi od daljnjih informacija koje ćemo, nadam se, dobiti brzo iz bolnice u Zvorniku – rekao je Grujičić.

Apelirao je još jednom da građani situaciju shvate ozbiljno, podsjetivši da je prije nekoliko dana u Srbiji jedan čovjek porijeklom iz Srebrenice koji je bio pozitivan na koronavirus, preminuo.

- Taj je čovjek porijeklom iz Srebrenice, ali duži vremenski period nije bio ovdje, da ne bude zabune. Niko nije nedodirljiv od ovog virusa i svi moramo shvatiti situaciju ozbiljno – poručio je Grujičić.

U Srebrenici je devet osoba pod ljekarskim nadzorom, jedna osoba je izašla iz samoizolacije, a šest ih je u karantinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.