SARAJEVO

Premijer Nenadić i ministrica Kustura: Puna podrška radu pravosudnih institucija

Otvorena su brojna pitanja i teme u vezi s funkcioniranjem pravosuđa

Mario Nenadić. Arhiv

Avaz.ba

10.4.2020

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić i ministrica pravde i uprave Mersa Kustura održali su danas sastanak sa predsjednicom Općinskog suda u Sarajevu Janjom Jovanović i sutkinjom Kantonalnog suda u Sarajevu Aminom Begović, zamjenicom predsjednice Suda. 

Razgovarali su ovom prilikom o aktuelnoj problematici rada i funkcioniranja sudova na području Kantona Sarajevo.

Otvorena su brojna pitanja i teme u vezi s funkcioniranjem pravosuđa te su izneseni konkretni problemi s kojima se sudovi susreću u praksi. Razmotrene su i mogućnosti unapređenja postojećih kadrovskih i materijalnih resursa sudova u skladu s njihovim potrebama kako bi se omogućila puna efikasnost postupanja.

Jedan od problema predstavlja spora procedura imenovanja sudija, koju provodi Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine, što se u trenutnoj situaciji, kada na oba suda nedostaje 26 sudija, značajno odražava na njihovu ažurnost. Istaknut je i problem neadekvatnih prostornih kapaciteta Kantonalnog suda, za čije se rješenje čeka izmještanje Pritvorske jedinice KPZ-a Sarajevo iz zgrade Suda u okviru projekta koji realizira Federalno ministarstvo pravde u saradnji s VSTV-om BiH, uz podršku sredstava IPA 2017.

Premijer Nenadić izrazio je zadovoljstvo postignutim nivoom saradnje s institucijama pravosuđa te dao punu podršku njihovom radu, što ima za cilj postizanje još boljih rezultata u narednom periodu.

Ministrica Kustura naglasila je da je od Ministarstva pravde i uprave, u saradnji sa sudovima i nadležnim ministarstvima, planirano pokretanje aktivnosti radi rješavanja brojnih pitanja koja direktno utječu na efikasnost rada pravosudnih organa.

Ove aktivnosti tiču se iniciranja neophodnih izmjena, unapređenja postojećeg zakonodavnog okvira, reguliranja sudskih taksi i troškova branilaca u krivičnom postupku, do unapređenja naplate potraživanja s kantonalnim javnim preduzećima u oblasti komunalnih usluga s obzirom na to da se najveći broj predmeta na Općinskom sudu u Sarajevo još odnosi na ovu vrstu sporova.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.