MOSTAR

Vandali se ponovno iživljavali na Partizanskom spomen-groblju

Rušenje je, prema svim indicijama, učinjeno noću, u vrijeme kada se mogu kretati samo oni sa posebnim dozvolama, navode iz UABNOR-a

Uništene brojne spomen-ploče. Ž. Milićević

Piše: M. Smajkić / Avaz.ba

10.4.2020

Partizansko spomen-groblje, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, ponovo se, čak i u vrijeme epidemije koronavirusa, našlo na meti vandala.

Da se ponovo, po ko zna koji put, dogodilo užasno iživljavanje na Partizanskom groblju, na kojem su uništene brojne spomen-ploče palim antifašistima, potvrdili su i iz Udruženja antifašista Mostara.

- U vrijeme policijskog sata, u vrijeme ograničenog kretanja, u vvrijeme zabrane kretanja za mlađe od 18 godina i starije od 65 godina, jahači apokalipse ponovo divljaju na Partizanskom spomen-groblju u Mostaru.

Nakon ovog neofašističkog orgijanja, odgovorni za čuvanje javnog reda u gradu ne mogu reći da su to učinili maloljetni huligani, jer maloljetnicima je zabranjeno kretanje. Rušenje je, prema svim indicijama, učinjeno noću, u vrijeme kada se mogu kretati samo oni sa posebnim dozvolama.

Očekuju hitnu i efikasnu akciju. Ž. Milićević

Dakle, ko je u ovom vremenu i po čijem nalogu rušio nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine - naveli su iz UABNOR-a Mostar.

Potcrtali su da "je rušenje nacionalnih spomenika rušenje države, a za rušenje države obaveza je svih da sankcioniraju izvršioce".

- Ne prihvatamo više nedjelovanje, jer nedjelovanje je saučesništvo. Mi, antifašisti Mostara, tražimo hitnu i efikasnu akciju i istragu o ovom događaju. Pozivamo državne sigurnosne agencije da se uključe, jer 25 godina nakon rata od lokalnih policijskih struktura nikada ništa ozbiljno nije poduzeto - istaknuli su u UABNOR-u.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.