SARAJEVO

Nenadić: Osigurali smo rezervne kapacitete za izolatorije i opremu

Potcrtao je kako je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ocijenila da se BiH posebno dobro nosi s borbom protiv pandemije

Mario Nenadić. Arhiv

Avaz.ba

11.4.2020

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić na današnjoj zajedničkoj konferenciji za medije Vlade KS i Štaba civilne zaštite KS iznio je informacije koje redovno dobiva iz štabova civilne zaštite KS i Federacije BiH, Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, MUP-a KS i Službe za zapošljavanje KS. Do sada smo imali 79 naredbi Federalnog štaba civilne zaštite i 32 Štaba civilne zaštite KS. 

Naveo je da su u posljednja 24 sata 92 osobe testirane, od kojih je pet bilo pozitivno na koronavirus, od čega je jedna retestirana. Trenutno je u Kantonu Sarajevo 16 osoba hospitalizirano, jedna je na respiratoru, dvije su na oporavku, a jedna osoba je otpuštena. Nažalost, imamo četiri smrtna slučaja. Aktivnih rješenja o kućnoj samoizolaciji je 48.

- Iz MUP-a dobivamo informacije o kršenju samoizolacije te je u protekla 24 sata njih 24 prekršilo tu naredbu, dok su 23 sugrađanina prekršila policijski sat. U prisilnoj izolaciji u posljednja 24 sata su dovedene tri osobe, tj. trenutno je u prisilnoj izolaciji ukupno 7 osoba - poručio je premijer Nenadić.

Na kraju ovih uvodnih statistika, potcrtao je kako je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ocijenila da se BiH posebno dobro nosi s borbom protiv pandemije i kako je na vrijeme provela sve neophodne mjere.

Ovim povodom, premijer Nenadić zahvalio je građanima Kantona Sarajevo, jer "je ovo pohvala i njima, ali i nama na poduzetim mjerama, koje, očigledno, daju rezultate".



Osigurani dobri rezervni kapaciteti za potrebe izolatorija. Ilustracija

- Vlada Kantona Sarajevo je, u saradnji s nadležnim zdravstvenim i drugim institucijama, osigurala dobre rezervne kapacitete za potrebe izolatorija. Dodatni kapaciteti su osigurani i u Kliničkom centru i Općoj bolnici i to stanje se stalno popravlja. Spremni smo u svakom trenutku i dodatno intervenirati ukoliko bude potrebe i za dodatnim jačanjem kapaciteta za ove namjene - kazao je premijer Nenadić.

Za sada, prema njegovim riječima, imamo skoro 300 dodatnih kapaciteta te su spremni u svakom trenutku to dodatno povećati.

- Prošireni su kapaciteti laboratorija za testiranje i osiguran je dovoljan broj testova, što je rezultiralo povećanim brojem testiranja na koronavirus u Kantonu Sarajevu, u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije. Testova, kao što znamo, ima dovoljno i testiranje će se nastaviti po pravilima struke i preporukama nadležnih institucija i organizacija. Također su donesene odgovarajuće odluke i uspostavljeni prostori za karantine i prinudnu izolaciju - naveo je premijer Nenadić.

Podsjetio je kako su za potrebe nabavki neophodne medicinske i zaštitne opreme, odvojena značajna i sasvim dovoljna budžetska sredstva u ovoj fazi. Finansijskih sredstava ima dovoljno, a ona se kombiniraju s udruživanjem sredstava i donacijama.

Kazao je da sada postoje tri linije nabavki i snabdijevanja zaštitnom i medicinskom opremom, i to kroz budžetska izdvajanja, potpisan sporazum s UNDP-om (500.000 + 300.000 KM) za potrebe nabavki opreme i zaštitnih sredstava, druga kroz Zavod zdravstvenog osiguranja, koji ima, također, potpisan sporazum s UNDP-om u iznosu od 4 miliona KM sa značajnim ulaganjem UNDP-a (to je prvi dio sredstava koja su odvojena za predmetne namjene od Zavoda, a zaključcima Vlade i Skupštine KS) i treći su donacije (EU i bilateralnih donatora).

- Pomoć stiže, na čemu, u ime građana Kantona Sarajevo, zahvaljujem svim donatorima. Podsjećam da u ranoj fazi, tj. neposredno nakon proglašenja stanja nesreće uzrokovanog pandemijom, nije postojao adekvatan kanal nabavki i snabdijevanja Kantona. U međuvremenu smo i to pitanje riješili, kako sam i informirao, u saradnji s UNDP-om - poručio je premijer Nenadić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.