SARAJEVO

Kardinal Puljić: Borba protiv zaraze je borba za život

Avaz.ba

12.4.2020

Uskrsna misa u Katedrali srca Isusova u Sarajevu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Uskrsnu misu danas je u Katedrali srca Isusova u Sarajevu predvodio kardinal Vinko Puljić, koji je povodom velikog katoličkog blagdana Uskrsa poručio se danas slavi najveće otajstvo vjere, ali i uputio molitvu da se zaustavi pandemija novog tipa koronavirusa.

Kao što je poznato, Uskrs se ove godine obilježava u sjeni pandemije koronavirusa koja je zahvatila skoro cijeli svijet.

Kardinal Puljić pozvao je sve vjernike da molitvi prisustvuju posredstvom elektronskih sredstava i ujedine se s pobožnošću sudjelovanjem u svetoj misi.

Na početku je podsjetio da je danas godišnjica kako je Sarajevo prije 23 godine posjetio papa Ivan Pavao II.

- Ova svjetiljka tu, svjetiljka mira… On ju je tada donio i ona gori kao molitva za mir u Bosni i Hercegovini, a i mi Njega molimo neka nas prati svojim zagovorom da on koji je tako želio mir, bude posrednik i zagovornik da se zlo ove pandemije zaustavi - rekao je Puljić na početku.

Osvrnuo se na ”tamu grijeha, tamu zla koje zna zatrovati čovjekovo srce, ljudske odnose”, ali i ”tamu groba i smrti koja itekako zna čovjeka ‘blokirati’, posebno u vremenima kada proživljavamo strah od pandemije.

- Pogotovo tama smrti, bilo ona prirodna, koja dođe godinama kada se istroši, bilo ona koju uzrokuje pojedina bolest. Čovjek stoji pred tamom smrti, niti nju mogu objasniti ni stručnjaci, ni političari ni moćnici. Stojimo pred tom tamom. A također, svi smo u životu doživjeli trenutke kad znademo reći: ‘Pao mi je mrak na oči’… kada čovjek u trenutku bude blokiran, ne vidi dalje, izgubio je nadu, klonuo je. Taj mrak je vrlo opasan u životu jer čovjeka blokira, a najgore što ga može dovesti do nevolja - rekao je Puljić.

Kardinal je podsjetio kako postoje razne zaraze, a danas stojimo pred ovom zarazom, pandemijom, i tražimo načine kako da je zaustavimo.

- Dobro bi bilo da shvatimo da ta borba protiv zaraze jeste borba za život. Ti si darovao čovjeku život, daj da čovjek shvati da nema vlasti nad životom, da to mora poštivati, poštivati od samog začeća do prirodne smrti. Ti si život, zato, Gospodine Uskrsli daj da u nama proklija ta radost života, da znamo cijeniti život - pomolio se Puljić.

Pozvao je da se ne dozvoli da u ime ”demokratije, interesa, ‘neke’ slobode gazimo i uništavamo život”.

- Daj da ga znademo vrednovati, da znademo, ne samo u ovim trenucima borbe protiv zaraze, da čuvamo živote, nego da u nama to dostojanstvo života koje si nam ti vratio svojom mukom uskrsnućem, istinski živi kao naše svjedočanstvo opredijeljenosti i zauzetost da živimo dar života, čuvamo dar života i istinski ugrađujemo u društvene zakone, zakone koje će čuvati dostojanstvo čovjekovog života - dio je molitve koju je uputio Puljić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.