POTVRĐENO

Preboljeli koronu, a nisu ni znali da su zaraženi

Dokazano postojanje novog klastera u Goraždu, kaže šef Izolatorija i Trijažnog odjela Kantonalne bolnice Goražde, dr. Damir Baždarević

Damir Baždarević. A. Bajramović

Piše: Al. B. / Avaz.ba

13.4.2020

Serološka testiranja za dvoje članova porodice 76-godišnje Goraždanke, koja je prije nekoliko dana smještena na kliniku u Podhrastovima, pokazali su da su oni preboljeli koronavirus, a da nisu bili ni svjesni da su inficirani. Analizom koja pokazuje prisustvo antitijela u organizmu, kao rezultata borbe sa virusom, demantirane su i špekulacije da je pacijentica zaražena unutar Kantonalne bolnice Goražde.  

- To je nešto što je zdrava logika bila i što se moralo očekivati. Ovo su prva dva pacijenta kojima smo radili serološke nalaze ove vrste u ovom dijelu BiH, a to je na UKC Sarajevo počelo da se radi tek prije nekoliko dana. Radi se o novoj metodi kojom je dokazano da su i jedno i drugo preležali zarazu i dokazali smo da, nažalost, u Goraždu postoji jedan novi klaster koji je prisutan od prve polovine marta, kroz koji je prošlo vjerovatno i dosta asimptomatskih pacijenata, odnosno pacijenata koji su bili zaraženi, a nisu imali simptome – kazao nam je šef Izolatorija i Trijažnog odjela Kantonalne bolnice Goražde, dr. Damir Baždarević.


Damir Baždarević. A. Bajramović

Nulti pacijent novog klastera nije poznat, ali slijedi epidemiološka istraga osoba sa kojima su u kontaktu bili unuk i kćerka zaražene pacijentice. Ona je dobrog zdravstvenog stanja i za nekoliko dana će biti ponovo testirana, kada će biti poznato da li je i izliječena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.