BANJA LUKA

Cvijanović: Odnose s EU potrebno rehabilitirati

Željka Cvijanović. Arhiv

Srna

14.4.2020

Moram priznati da su naša očekivanja od EU velika, ne samo kad je riječ o pomoći u borbi sa pandemijom, već i kad je riječ o podršci za obnovu privrede, i želimo da se to jasno vidi kroz naše partnerstvo, rekla je za portal Vijesti.ba predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

- Zato se nadam, a i želim da se ukupna slika naših odnosa što prije rehabilitira, iako znam da je cijela EU teško pogođena i da je za to potrebno neko vrijeme - rekla je Cvijanović.

Na pitanje da prokomentira odgovor EU na krizu izazvanu pandemijom koronavirusa, predsjednica manjeg bh. entiteta napomenula je da su i same članice EU najteže pogođene pandemijom, ocijenile da je Unija reagirala konfuzno, sporo i nedovoljno solidarno. 

- To je njihova ocjena, a bila je i naša. Ta percepcija kolektiviteta koju imamo kad je riječ o EU, nekako se istopila i rasula na pojedinačno viđenje zemalja i aktivnosti koje one provode - ukazala je Cvijanović.

Prema njenim riječima, malo se šta tu doživljavalo kao integrirana akcija kolektiviteta, a nakon nekog vremena, slika je postajala bolja.

Željka Cvijanović. Arhiv

Istaknula je da je odlukom o proglašenju vanrednog stanja za teritoriju Republike Srpske omogućeno, prije svega, brže i efikasnije donošenje i provođenje mjera radi spašavanja ljudskih života i sprečavanja širenja zaraze, kao i mjere koje su usmjerene na održanje privrede, koja je ozbiljno pogođena u vrijeme pandemije, ali i u sferi obrazovanja.

- Vanredno stanje je bilo nužno, jer su se iscrpjele sve mogućnosti koje smo imali u okviru vanredne situacije. Pribjegli smo ovom rješenju, jer je neophodno da interveniramo u određene zakone, a zbog zabrane okupljanja nije moguće osigurati rad Narodne skupštine Republike Srpske, jer bi takva zasjedanja predstavljala ozbiljan zdravstveni rizik - rekla je Cvijanović i dodala:

- Pandemija nas je natjerala da u potpunosti promijenimo način funkcioniranja društva i zbog toga se moralo reagirati na ovaj način.

Kad je riječ o uredbama koje su stupile na snagu, kao i da li će ih biti još, predsjednica RS istaknula je da će se one donositi u skladu sa potrebama Vlade da regulira određena pitanja u vrijeme pandemije, odnosno u okolnostima vanrednog stanja.

- Dakle, uz ove već donesene, koje se odnose na davanje olakšica privredi, prilagođavanje u pravosuđu po pitanju rokova i postupanja, novi način realizacije nastavnog procesa u obrazovanju i tako dalje, pojavit će se sigurno i druge stvari koje će biti neophodno regulirati uredbama sa zakonskom snagom. One će ići na potvrdu u NSRS kad se za to steknu uvjeti. Nadam se da će to biti što prije - naglasila je Cvijanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.