MOSTAR

Košarac: Svako radno mjesto u BiH moramo sačuvati

Vjerujem da će biti vrlo jasne mjere koje će biti donesene u smislu olakšavanja svih posljedica od koronavirusa

Košarac: Veoma je važno zdravlje svakog čovjeka. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić / Avaz.ba

15.4.2020

Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekomonskih odnosa Bosne i Hercegovine, izjavio je danas u Mostaru da se svako radno mjesto mora sačuvati.

Košarac je apelirao na građane da kupuju domaće proizvode, jer, kako je naveo, to pokazuje našu opredijeljenost da razvijamo nešto što je naše s jedne strane, a s druge, kupovinom domaćih proizvoda plaćamo poreze, doprinose i pomažemo očuvanje radnih mjesta u ovom teškom vremenu, ali i infrastrukturnih projekata i mnogih drugih obaveza. Na koncu, poručio je, na taj način štitimo i sebe.

Očuvanje zdravstvenog sektora

Naveo je kako je vidljivo da i kantonalne i federalne institucije rade na svemu tome te da institucije Republike Srpske donose određene mjere.

- Praktično, svi rade na tome da se zaštitimo od Covida-19 u zdravstvenom smislu i veoma je važno zdravlje svakog čovjeka u BiH, ali i očuvanje zdravstvenog sektora.

Vjerujem da će biti vrlo jasne mjere koje će biti donesene u smislu, rekao bih, olakšanja svih posljedica od koronavirusa. To je naša obaveza i naše ministarstvo predano je radilo u smislu da se obezbijedi nesmetan vanjskotrgovinski promet – kazao je Košarac. 

Dodao je ministar da je vanjskotrgovinski promet u odnosu na 2019. godinu od prvog do trećeg mjeseca umanjen svega za šest posto.

Podrška Humanitarnom društvu "Dobrotvor". M. Smajkić

Košarac je rekao i da će tokom sutrašnjeg dana, poslije sjednice Vijeća ministara BiH, imati videokonferenciju s entitetskim ministrima turizma i direktorima turističkih zajednica Kantona Sarajevo i Hercegovačko-neretvanskog kantona te još nekim turističkim radnicima kako bi se sagledao način na koji se mogu ublažiti posljedice pandemije koronavirusa u turizmu.

Inače, on je danas u Mostaru Humanitarnom društvu "Dobrotvor", koje djeluje u okviru Srpske pravoslavne crkve, uručio donaciju i razgovarao sa mostarskim parohom Radivojem Kruljem.

Donacija mnogo znači

Donacija, koja se ogleda u sanitarnim i dezinfekcijskim sredstvima, maskama, rukavicama te jajima za Vaskrs, prema Kruljevim riječima, veoma mnogo znači za pripadnike pravoslavne zajednice, ali i za druge bez obzira na pripadnost i vjeroispovijest u Mostaru, pogotovo za one koji se nalaze u teškoj situaciji.

Naglasio je da je ovo veoma lijep gest ministra Košarca.

Krulj je uoči Vaskrsa pozvao sve vjernike, u ime Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske te Parohije mostarske, da poštuju sve propise, jer kako je naveo, nije dobra nikakva krajnost. Poručio je da se može biti zajedno u radosti u svojim domovima sa svojim porodicama i dostojanstveno proslaviti u ovom vremenu Hristovo vaskrsenje, čija poruka nije ništa drugo nego život. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.