FEDERACIJA BIH

Pehar: Povećan broj testiranja, mjere urodile plodom

I dalje su, po dobnim skupinama, dvije trećine umrlih starije od 65 godina

Davor Pehar. Avaz

Piše: Avaz.ba

16.4.2020

U Federaciji BiH u protekla 24 sata testirano je 750 osoba, od kojih je 29 bilo pozitivno na Covid-19. Ovo je do sada najveći broj testiranih u jednom danu, potvrdio je član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo Davor Pehar.

Ukupno je u ovom bh. entitetu 7.924 testirano, a 663 osobe su zaražene, od toga nešto malo više potvrđenih slučajeva je kod žena 54 posto, dok je kod muškaraca 46 posto. 

I dalje su, po dobnim skupinama, dvije trećine umrlih starije od 65 godina. 

- Ovo pokazuje da su naše provedene mjere koje smo propisali, na neki način urodile plodom, nemamo velikih iskakanja u broju novooboljelih - rekao je Pehar. 

Pres-konferencija Federalnog štaba civilne zaštite. Avaz

Evidentno je da na prostoru Federacije ima još općina u kojima nije zabilježen nijedan slučaj koronavirusa, potvrdio je Pehar odgovarajući na pitanje "Avaza", navodeći da se razlozi zbog čega je to tako, u ovom trenutku, mogu samo nagađati. 

- Neke male općine, koje imaju mali broj stanovnika, meni sada pada na pamet općina Bosansko Grahovo ili čitav niz općina koje imaju po nekoliko hiljada stanovnika, statistički imaju manju vjerovatnost da se u njima pojavi pozitivan slučaj, ali i čitav niz drugih faktora utječe na ovu činjenicu, tako da u ovom trenutku o tome ne bih špekulirao. Vrijeme će pokazati kada će se i hoće li se u takvim slučajevima pojaviti osobe pozitivne na koronavirus - rekao je Pehar. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.