OBILJEŽAVANJA

Izetbegović: Najbitnije je da pronađemo izvršioce zločina u Ahmićima

Ovo jeste genocid prema stanovnicima ovog mjesta i borit ćemo se za istinu i pravdu, poručio je Džaferović

Džaferović kazao kako se događaji u Ahmićima nikada neće zaboraviti. Fena

Piše: Avaz.ba

16.4.2020

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti ubijenima, u Ahmićima je danas obilježena godišnjica zločina pripadnika HVO-a nad Bošnjacima.

Delegacije su položile cvijeće na spomen-obilježje kod Donje džamije, a prethodno je vjerski program upriličen na šehidškom mezarju u Starom Vitezu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je kako se događaji u Ahmićima nikada neće zaboraviti.

- Ovo jeste genocid prema stanovnicima ovog mjesta i borit ćemo se za istinu i pravdu. Boli, jako boli i stanovnike Ahmića i cijele BiH, da sva tijela nisu pronađena i da direktni izvršioci nisu odgovarali i još više boli da oni koji su bili osuđeni, danas imaju društveni tretman kakav ne bi trebali imati. Slave se, ukazaju im se počasti, a tako se ne ide prema gradnji novog povjerenja - kazao je Džaferović.


Izetbegović na obilježavanju: Imamo dug prema stanovnicima Ahmića. Fena

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović podsjetio da je u Ahmićima ubijeno 116 ljudi, žena, djece te da direktni izvršioci nisu procesuirani, već samo neki po komandnoj odgovornosti.

- Imamo dug prema stanovnicima Ahmića, a najbitniji je da pronađemo izvršioce ovog zločina i tijela te da se direktni izvršioci procesuiraju i kazne. Vidjeli smo odnos hrvatske države prema Kordiću, sramotno, a i lokalna zajednica treba pokazati poseban odnos prema građanima Ahmića - istaknuo je Izetbegović.

Najmlađa žrtva u Ahmićima 16. aprila 1993. godine bila je tromjesečna beba, a selo je bilo u potpunosti uništeno.

Travnički muftija Ahmed ef. Adilović kazao je da je prije nekoliko dana ukopana i cijela porodica Ahmić, a najmlađi je bio tromjesečni Sejo Ahmić.

-  Moramo se zapitati šta je skrivilo dijete od tri mjeseca Sejo Ahmić, njegov brat i sestra od 6 i 8 godina i njihova majka, pa i otac koji je bio civil, da su morali biti tako stravično ubijeni - rekao je Adilović.

Porodice ubijenih stanovnika Ahmića i danas su upozorili da se i dalje traga za tijelima 29 ubijenih, kao i da nisu procesuirani svi odgovorni za ovaj zločin.

Za zločin u Ahmićima osuđeno je šest osoba, od čega je Haški tribunal izrekao pet presuda, među kojima je i kazna od 25 godina zatvora Dariju Kordiću, koji je oslobođen nakon izdržane dvije trećine kazne, dok je Sud BiH na deset godina zatvora osudio Paška Ljubičića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.