LIČNOST DANA

Bob Stjuart: Bolji dio svijeta

Prvi međunarodni zvaničnik koji je u Ahmiće ušao nakon pokolja civila

Stjuart: Poklonio se žrtvama. Avaz

Alen Bajramovic

17.4.2024

Pukovnik britanske vojske, komandir jedinice UNPROFOR-a tokom rata u srednjoj Bosni Bob Stjuart (Bob Stewart) svake godine dođe da oda počast nevinim žrtvama sela Ahmići kod Viteza. Prizori koje je tog 16. aprila 1993. godine, kada je u jednom danu zvjerski ubijeno 116 stanovnika, među kojima su bila i djeca od tri mjeseca do sedam godina, duboko su urezani u njegovo pamćenje.

Jučer je u Ahmiće stigao s nekolicinom svojih vojnika iz tog perioda, a izraz njegovog lica tokom komemoracije u Memorijalnom centru dovoljno je kazivao o količini tuge koju osjeća i već 31 godinu nosi sa sobom. Poklonio se žrtvama i uputio izvinjenje u ime međunarodne zajednice koja je iznevjerila Ahmiće.

Bob Stjuart je prvi međunarodni zvaničnik koji je u selo ušao nakon pokolja civila i, zahvaljujući njemu, istina o stravičnom zločinu nije mogla ostati sakrivena.

U službi u snagama UNPROFOR-a, na čelu britanskog bataljona s oko 900 vojnika, bio je od 1992. godine. Jedan je od rijetkih oficira koji je drugačije shvatao svoju ulogu u Bosni, koji je razumijevao da su međunarodne snage tu kako bi štitile civile i nije se ustručavao upustiti se i u borbu kako bi spasio živote. I sam je bio na nišanu, tokom angažmana u BiH ubijeni su njegov vozač i prevoditeljica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.