SAZNAJEMO

Upravni odbor MMF-a u ponedjeljak o pismu namjere

Radi se o kreditnom aranžmanu u iznosu od 330 miliona eura koji je naša zemlja zatražila za borbu protiv pandemije koronavirusa

MMF: Čeka se zvanična odluka. Agencije

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

17.4.2020

Upravni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u ponedjeljak će u Vašingtonu razmatrati pismo namjere u kojem je Bosna i Hercegovina zatražila kredit u iznosu od 330 miliona eura za borbu protiv pandemije koronavirusa, saznaje „Dnevni avaz“.

Sredstvima MMF-a će, također, biti finansirana i provedba Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica. 

Stavili potpis

O tome su prekjučer zvanično obaviješteni svi entitetski premijeri i članovi Fiskalnog vijeća koji su i stavili svoj potpis na ovo pismo krajem prošle sedmice.

Radi se o Zoranu Tegeltiji, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, premijerima FBiH Fadilu Novaliću i RS Radomiru Viškoviću, ministrima finansija BiH, FBiH i RS Vjekoslavu Bevandi i Jelki Milićević, Zori Vidović te guverneru Centralne banke BiH Senadu Softiću.

Kako saznajemo, Upravni odbor će tako 20. aprila donijeti konačnu odluku o aranžmanu i o tome obavijestiti vlast u BiH.

- Mi smo dobili obavijest, sada čekamo zvaničan odgovor - kaže naš izvor iz Vijeća ministara BiH.

Čeka se zvanična odluka. Agencije

Male nesuglasice

Podsjećamo, lideri SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a su, uz intervenciju Delegacije EU i Ambasade SAD u BiH, dogovorili prošle sedmice raspodjelu ovog novca.

Prije toga aranžman je ''zapeo'' zbog neslaganja SDA i HDZ-a u vezi s raspodjelom novca.

Tako će, prema dogovoru, FBiH dobiti 61,5 posto, RS 37,5 posto, a Distrikt Brčko 1 posto sredstava. Dogovoreno je da će u raspodjelu sredstava biti uvršteni i kantoni.


Koliko će dobiti kantoni

Inače, kako je dogovoreno, iznos koji pripada Federaciji će se dijeliti na način da 50 posto ostaje na računu tog nivoa vlasti, a 50 posto će pripasti kantonima, koji u okviru svojih nadležnosti nose značajan dio odgovornosti u borbi protiv pandemije, od zdravstva do policije.

Federaciji BiH će od ukupnog iznosa pripasti oko 396,9 miliona KM.

Polovina tog iznosa, oko 198,4 miliona KM, ostaje entitetskom nivou, a isti iznos se dijeli na deset kantona prema broju stanovnika iz popisa 2013. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.