COVID-19 Snabdijevanje zasada se odvija planiranom dinamikom

MOBiH: Nije narušen prehrambeni lanac snabdijevanja u OSBiH

Avaz.ba

U MOBiH ističu da u proteklom periodu od Zajedničkog štaba OSBiH nisu zaprimili izvještaje/dopise o poteškoćama

Foto: Arhiv


Aktuelna situacija izazvana pandemijom koronavirusa (Covid-19) nije narušila redovni sistem snabdijevanja u Oružanim snagama BiH (OSBiH) i Ministarstvu odbrane BiH (MOBiH)

- Snabdijevanje Oružanih snaga i Ministarstva odbrane BiH prehrambenim proizvodima i drugim materijalnim sredstvima, zasada, se odvija planiranom dinamikom - rečeno je Feni u odgovoru resornog ministarstva na upit o tome da li se i na koji način novonastala situacija reflektira na logistiku, odnosno snabdijevanje odbrambenih struktura.

U vezi s tim, u MOBiH ističu kako u proteklom periodu od Zajedničkog štaba OSBiH nisu zaprimili izvještaje/dopise o poteškoćama na planu snabdijevanja.

- Većina ugovora je sklopljena ranije, odnosno imamo okvirne sporazume s dobavljačima, tako da se snabdijevanje vrši kontinuirano – navode iz Ministarstva.

Kako nadalje navode, za većinu materijalnih sredstava (klasa) ugovorom je definirana jednokratna isporuka.

  • Dio prehrambenih namirnica zahtijeva višekratne isporuke

    Dio prehrambenih namirnica zahtijeva višekratne isporuke

    Foto: Arhiv


- Dio prehrambenih namirnica (polutrajnih proizvoda) zahtijeva višekratne isporuke, a do sada nemamo zahtjeva za prolongiranjem rokova, odnosno problema u isporukama od dobavljača, kao ni primjedbi OSBiH po tom pitanju – pojašnjavaju u Ministarstvu odbrane BiH. 

Preciziraju kako, u međuvremenu, nisu zaprimili dopise o eventualnim problemima, ni u svakodnevnim isporukama pekarskih proizvoda od dobavljača na lokacije OSBiH.

Istovremeno, iz MOBiH podsjećaju kako je pokrenuta procedura za nabavku materijalnih sredstava po Planu javnih nabavki za 2020. godinu, te "kako dosada nemaju primjedbi od dobavljača o eventualnim problemima u osiguranju potrebne dokumentacije, neophodne za prijavu po javnim nabavkama", a s obzirom na skraćeni i na drugi način organiziran rad općinskih službi, sudova, banaka...

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na