MOSTAR

Direktor Doma zdravlja „Stari Grad“: Primijetili smo da se građani opuštaju, a još nije vrijeme za to

Jako je važno da se građani i dalje pridržavaju svih donesenih naredbi i mjera, kaže Kapetanović

Dr. Kapetanović: Povećan broj testiranja. M. Smajkić

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

19.4.2020

U Domu zdravlja „Stari Grad“ Mostar pod čijim okriljem, uz ambulante porodične medicine djeluje i Hitna medicinska pomoć, iako su na prvoj crti odbrane od koronavirusa, ipak, profesionalno odgovaraju svim zadacima. 

Pogotovo zadnjih dana imaju pune ruke posla, s obzirom na povećan broj testiranja, a do sada, srećom, nije zabilježen nijedan slučaj obolijevanja medicinskog osoblja.

Kako nam kaže dr. Edin Kapetanović, v.d.direktora ove ustanove, medicinsko osoblje radi pod najvećom mogućom zašitom i do sada niko od njih nije bio izložen rizičnom kontaktu niti je iko od zaposlenika morao otići u izolaciju.

Svojevrsnu zbunjenost javnosti u subotu navečer izazvala je informacija iznesena iz ove zdravstvene ustanove o tome da je na području Mostara pogoršana epidemiološka situacija, s obzirom na to da posljednjih dana iz Kriznog štaba HNK dolaze informacije o izrazito malom broju potvrđenih slučajeva ili, pak, o tome da među testiranim osobama nema pozitivnih.


Dr. Kapetanović. M. Smajkić.

Dr. Kapetanović nam je objasnio da je ta objava plasirana kao znak upozorenja javnosti, a nakon informacije o posljednjem potvrđenom slučaju u Mostaru.

- Primijetili smo da su se građani opustili, a nije vrijeme za to. Jer, konkretno, kada je riječ o posljednjem slučaju, a koji je s područja koje pokriva naša zdravstvena ustanova, radi se o mlađem muškarcu koji je zbog prirode posla kojim se bavi imao brojne kontakte. Upravo, presudno i važno u cijeloj priči jeste intervenirati na vrijeme i mi smo odmah, zajedno sa epidemiolozima, sačinili plan kako bismo detektirali primarne, ali i sekundarne kontakte i spriječili širenje zaraze. Stoga, jako je važno da se građani i dalje pridržavaju svih donesenih naredbi i mjera - rekao nam je dr. Kapetanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.