SARAJEVO

Karantin na Bjelavama: Desetak osoba odbilo doručak

Dobili rješenje Federalnog ministarstva zdravstva o karantinu od 28 dana

Studentski dom Bjelave. Arhiv

Piše: Al. Ti. / Avaz.ba

20.4.2020

Najmanje desetak građana koji se, nakon dolaska iz Švedske, nalaze u izolatoriju u Studentskom domu Bjelave, ne želi da jede, jer im je, kako su naveli, istekla izolacija od 14 dana, te žele da idu kući.

Kako je za "Avaz" potvrdio voditelj projekta i uposlenik Studentskog centra Bjelave Ahmed Mulaibrahimović, u Domu se nalazi 150 osoba.

- Oni su dobili rješenje Federalnog ministarstva zdravstva o karantinu od 28 dana. Sada mnogi od njih smatraju da bi, nakon 14 dana, trebali biti otpušteni kući. Imali su nedavno prvi test na koronavirus, koji je za većinu bio negativan. U prvom testu, od 63 imamo jedno pozitivno i dvoje pod posebnim nadzorom - kazao nam je Mulaibrahimović.

Studentski dom Bjelave. Arhiv

Ističe da je osoba koja je pozitivna, bila u kontaktu sa sestrom i ocem i oni su morali biti razdvojeni.

- Uveli smo posebne mjere prema preporuci zdravstvenih stručnjaka. Mi svakog dana služimo tri obroka, donese im se u sobu doručak, ručak i večera. Kada je u pitanju doručak, jutros je desetak osoba odbilo da jede, jer smatraju da trebaju ići kući. Policija i zaštitarske agencije sve drže pod kontrolom, a osoblje daje stvarno maksimum da im bude što ugodnije - kaže nam Mulaibrahimović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.