IZVJEŠTAJ

Pet pacijenata na respiratoru su izrazito teškog stanja

U Covid bolnici su trenutno 22 bolesnika

Darko Juka. M. Smajkić

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

20.4.2020

U protekla 24 sata u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar testirano je 115 uzoraka na koronavirus od čega je jedna osoba pozitivna i to u Mostaru, podsjetili su na današnjoj pres-konferenciji kriznog štaba Hercegovačko-neretvanskog kantona.

U Covid bolnici su trenutno 22 bolesnika, pet na respiratoru, koji su izrazito teškog stanja, dok ih je 14 na podršci kisikom, a kako je rečeno, u posljednja 24 sata nije bilo hospitalizacija.

Dr. Jusuf Avdić, direktor Doma Jablanica rekao je da od 10.aprila nema novooboljelih na koronavirus. U vezi karantina na području Mostara, za koji su oni koji su smješteni medijima iznijeli da je riječ o katastrofalnim uvjetima, Darko Juka, savjetnik premijera HNK je naveo da se provjeravaju svi navodi te da će o tome više informacija biti izneseno tokom sutrašnje pres-konferencije.


Jusuf Avdić. M. Smajkić

Na novinarski upit o tome koliko je pacijenata zaraženo na Odjelu ortopedije SKB Mostar, Juka je, prema odgovoru dr. Jelene Ravlije, kazao da je riječ o okupno tri osobe. Na Pedijatrijskom odjelu ove bolnice nema zaraženih osoba od koronavirusa, a kako je pojasnio Juka, dijete koje je iz Ljubuškog dovezeno na Pedijatriju te njegovi roditelji su nakon testiranja bili negativni.

Prema informaciji iz MUP-a HNK, tokom 24 sata zabilježeno je devet prekršilaca zabrane kretanja i to sedam u Mostaru te po jedan u Konjicu i Čapljini.

Juka je rekao i da građani ne poštuju propisane mjere i naredbe te „da su izgubili kompas“, poručivši da će se svi rigorozno kažnjavati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.