SARAJEVO

Četiri pripadnika MUP-a KS u samoizolaciji

Oko 100 osoba je kršilo mjere izolacije i ugrožavalo ostale građane Kantona Sarajevo, kazao Selimović

Selimović: Policija je izvršila 25.000 kontrola. Fena

Avaz.ba

20.4.2020

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevu su proteklog vikenda sankcionirali 600 osoba zbog kršenja mjera zabrane okupljanja i izolacije.

Policijski komesar MUP-a KS Nusret Selimović je danas na online konferenciji za medije kazao da je tokom proteklog vikenda bila pojačana aktivnost policijskih služenika. Policija je kontrolisala sva izletišta, šetnice, trgove, parkove.

- Nije nikom u interesu i nije nikom cilj da se izdaje 600 prekršajnih naloga, ali nakon toliko apela i molbi ipak imamo jedan broj nesavjesnih sugrađana koji krše naredbe  - kazao je on.

Podsjetio je da je cilj svih naredbi da se što prije, sa što manje štete i u što kraćem vremenu prevaziđe pandemija koronavirusa.

Od 23. marta do 20.aprila, naveo je, policija je izvršila 25.000 kontrola, od čega je 17.000 kontrola osobama kojima je izdato rješenje o izolaciji.

- Oko 100 osoba je kršilo mjere izolacije i ugrožavalo ostale građane Kantona Sarajevo. Stoga je uvedena prisilna izolacija, pa je time smanjen i broj kršitelja zabrane. Prošlog vikenda je zabilježeno samo osam slučajeva kršenja mjere izolacije – kazao je.


Selimović: policija će i dalje vršiti kontrolu nošenja maske i rukavica. Fena

Aktivnosti policije će biti nastavljene, iako su mnogobrojne, ali policija će i dalje vršiti kontrolu nošenja maske i rukavica, kretanje osoba do 18 godina i više od 65 godina, policijski sat, rad objekata koji imaju zabranu.

Selimović je izrazio nadu da će sankcionisanja biti manje, ali za one koji su neodgovorni, nesavjesni, postoje represivne mjere i sankcije.

Naveo je i problem koji imaju policijski službenici, te podsjetio da je prije deset dana uhapšena jedna osoba zbog krivičnog djela, a koja je, kako se kasnije pokazalo, pozitivna i na koronavirus. Zbog toga je četiri policijska službenika u samoizolaciji.

Dilema je, naglasio je on, kako sa takvim prijestupnicima postupati - oni su uradili krivično djelo, a pored toga rade i krivično djelo kojim zaraze policijske službenike i građane.

Komesar Selimović je uputio apel nadležnim organima da donesu mjeru i pronađu poseban prostor za takve osobe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.